Hlavní obsah

Aspirin brání vzniku rakoviny prostaty

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONTREAL

Tým amerických a kanadských vědců zjistil, že aspirin nejen prospívá srdci, ale také asi o třetinu omezuje onemocnění rakovinou prostaty. Tvrdí to kolektiv expertů, který vedl lékař Salaheddin Mahmud z Mc Gillovy univerity v Montrealu.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Devátý ročník Dnů vědy a techniky pořádá Západočeská univerzita od 8. do 13. září.

Článek

"Předchozí studie, zkoumající protirakovinné účinky aspirinu a dalších nesteroidních a protizánětlivých léčiv se ve svých zjištěních mnohokrát rozcházely. Náš tým dal proto dohromady dvanáct studií, z nichž jsme analyzovali vliv těchto léků na vznik rakoviny prostaty," uvedl Mahmud.

Užívání aspirinu podle autorů studie snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty o třicet procent, její vznik pak redukuje o celých deset procent.  

Aspoň čtyři roky

"Ochranné účinky aspirinu vůči rakovině předstojné žlázy byly prokázány v laboratorních testech i při pozorování na lidech. Je sice ještě brzy doporučit pravidelné užívání aspirinu jako prevenci rakoviny prostaty, už se na to ale zaměřujeme v našich dalších studiích," upřesnil Mahmud.

Lékaři však upozorňují, že pro výsledný efekt je nutné aspirin užívat dlouhodobě, alespoň čtyři roky. Rovněž zjistili, že lék může na druhou stranu při delším užívání způsobovat krvácení v žaludku.

Rakovina prostaty je po karcinomu kůže a nádorovém onemocnění žaludku nejčastějším typem rakoviny, která sužuje Spojené státy a Kanadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Na prostatu i proti infarktu

Dýňová semínka, která měl rád například slavný zpěvák a skladatel John Lennon, doporučují odborníci jako užitečnou prevenci proti zbytnění prostaty....

Výběr článků

Načítám