Hlavní obsah

ČR má Národní radu pro obezitu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Problém obezity už je v České republice tak velký, že ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi schválil vznik Národní rady pro obezitu. Ve čtvrtek to prohlásil náměstek ministra zdravotnictví Michael Vít, který je zároveň hlavním hygienikem republiky.

Foto: Ivana Pavlů

Výtvarné soustředění, Domaslav

Článek

"Obezita se stává velkým problémem nejen pro Českou republiku, ale i pro jiné státy Evropské unie. Proto také vznikla rada, která se bude otázkami obezity a vším, co na ni má vliv, zabývat," řekl Vít.

Rada je meziresortní, budou v ní zástupci zdravotnictví, školství, zemědělství, životního prostředí a další odborníci. Ti všichni by měli vypracovat akční plán boje proti obezitě.

V České republice v dospělém věku není obézní pouze jeden muž ze čtyř a jedna žena ze tří. Je to důsledek především nedostatku pohybu při relativním dostatku energeticky bohaté stravy.

"Už i malé děti sedí dlouhé hodiny u počítače, jedí přitom hamburgery nebo brambůrky místo toho, aby se šly proběhnout ven. Obezita se stává vážným politickým problémem," řekl profesor Štěpán Svačina, děkan I. lékařské fakulty UK, který se obezitologií a jejím vztahem, zejména k diabetu, zabývá dlouhá léta a patří v tomto oboru k evropské špičce.  

Zkracuje délku života

Obezita nejen zvyšuje pracovní neschopnost, přispívá k invaliditě, ale zkracuje i délku života. Přináší mnoho srdečně cévních onemocnění, cukrovku druhého typu a také některá nádorová onemocnění.

Vážnost problému dokládá i kongres, který se této otázce věnuje a probíhá až do soboty v Kongresovém centru v Praze. 2 500 odborníků z 80 zemí světa se bude radit, jak obezitě zamezit. A to i přesto, že základní pravidlo je jasné: dostatek pohybu a racionální strava.

Před Kongresovým centrem si ve čtvrtek lidé mohli nechat změřit hladinu cholesterolu v krvi a tuku v těle a dozvěděli se i informace o předcházení obezitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé dávají při hubnutí přednost koktejlům

Společnost TNS Factum letos v březnu provedla průzkum, který se zaměřil na znalost a využití přípravků pomáhajících snižovat nadváhu. Reprezentativní vzorek...

Dietní alkohol hubnutí nebrání

Americká společnost Brown-Forman se rozhodla, že vyjde vstříc ctitelům víceprocentního moku, jenž se ani při snaze shodit nadbytečná kila nedokáží vzdát...

Výběr článků

Načítám