Hlavní obsah

Citrusové aroma působí blahodárně na astmatiky

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IZRAEL

Izraelští odborníci testovali na krysách účinky aroma citrusových plodů. Podle jejich výzkumu dokáží látky obsažené v esencích citrusů, mandarinek či pomerančů potlačit u hlodavců projevy astmatu.

Foto: Zdeněk Špička

Nejlepší páry Grand Prix mixů (Martin Popelka dole, Josef Dlab a Alena Gregůrková nahoře vlevo, Antonín Davídek třetí zprava)

Článek

Klíčovou látkou je podle vedoucího výzkumného týmu doktora Ehuda Keinana z Institutu technologie v Izraeli látka zvaná limonen, která dokáže ochránit plíce astmatika před škodlivým ozónem, který účinně odbourává. Právě ozón přitom může v plících hlodavců i člověka způsobovat záněty.

Venkov je příznivější prostředí

Vedle citrusových plodů jsou však účinné také esence jiných rostlin. Limonenu podobné komponenty obsahují také borovice, verbena a růže. Ehud Keinan si tím vysvětluje fakt, že na venkově a v přírodě, kde je vzduch prosycen rostlinnými esencemi, je méně astmatiků než ve městě.

"Ve venkovské populaci jsou lidé mnohem více vystaveni těmto látkám rozptýleným ve vzduchu," konstatoval Keinan.

Podle výsledků jeho týmu je pro každého astmatika příznivé třeba jen loupání čerstvého pomeranče, neboť přitom dochází k uvolňování esencí do vzduchu, zejména tedy limonenu, a následně k blahodárnému vdechování do plic.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trápí vás astma?

Anketa

Trápí vás astma?
Ano
80,2 %
Ne
19,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Aroma grepu pomáhá hubnout, levandule tloustnout

Hledáte vhodnou dietu? Zkuste častěji vonět k citrusům. Japonským vědcům se podařilo dokázat, že aroma grepu pomáhá hubnout. Naopak lidé s nadváhou by se měli...

Na astma zabírá pobyt v lázních

Dětem i dospělým s astmatem zdaleka nemusí pomáhat jen špičkové léky, ale třeba také to, že jim na rehabilitaci odstraní blokády páteře a nerovnováhy různých...

Výběr článků

Načítám