Hlavní obsah

Cigarety s mentolem jsou škodlivější, protože víc lákají. Úřady uvažují o zákazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washinton/Brusel
Aktualizováno

Cigarety s mentolovou příchutí, které jsou stále oblíbenější a jejichž výroba roste, jsou škodlivější než ty normální. Konstatoval to americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) a problémem se chce dál zabývat. Proti mentolovým cigaretám vystoupil už také Evropský parlament, europoslanci chtějí některé druhy zakázat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mentolové kuřivo podle FDA sice má co do toxicity stejné účinky, ale pokud lidé začínají s kouřením, sahají právě po mentolových cigaretách a velmi nesnadno jim pak odvykají. Cigarety s mentolovou příchutí jsou chladivé a mají také větší zklidňující účinky, takže jsou pro kuřáky lákavější než obyčejné cigarety.

FDA vyzval zdravotní odborníky, veřejnost a také zástupce tabákového průmyslu, aby dodali své poznatky na toto téma k další diskusi. Podle studie ministerstva zdravotnictví mentolové cigarety kouří jenom čtvrtina kuřáků z bělošské populace USA, avšak 70 procent z černošské.

Výrobci cigaret trvají na tom, že výrobky s mentolovou příchutí by neměly podléhat jiným pravidlům než normální cigarety.

Cigarety s mentolovou příchutí jsou jedním z mála tabákových produktů, jejichž produkce roste. Tlak na zpřísnění regulace prodeje tabákových výrobků obecně roste i v Evropské unii. V červenci poslanci Evropského parlamentu doporučili zákaz prodeje cigaret s příchutí mentolu nebo vanilky.

Reklama

Výběr článků

Načítám