Hlavní obsah

Cigarety prý zkracují život kuřáků nejméně o pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Cigarety zkracují život mužů i žen nejméně o pět let. Tvrdí to američtí vědci v nové studii, v níž porovnávají rizika úmrtí u žen a mužů v různém věku. Navíc muži ve srovnání se ženami jsou vždy ohroženi více.

Článek

U mužů, kteří kouří, je ve věku nad 60 let vyšší riziko úmrtí na rakovinu plic než na kardiovaskulární nemoci. Naopak u těch, kdo nikdy nekouřili, je v každém věku vyšší pravděpodobnost, že zemřou na choroby srdce a cév než na rakovinu plic, střev nebo prostaty. Kuřáci mají desetkrát větší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu prostaty a střev, uvádí vedoucí studie Lisa Schwartová.

U žen, které kouří, je do 40 let vyšší riziko úmrtí na rakovinu plic nebo kardiovaskulární nemoci než na rakovinu prsu. Naopak u žen nekuřaček je až do 60 let věku pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární nemoci stejná jako na rakovinu prsu.

Vezmeme-li všechny příčiny dohromady, jsou muži v každém věku více ohroženi než ženy, uvádějí američtí vědci ve studii zveřejněné v Journal of the National Cancer Institute.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé přestávají kouřit po skupinách

Výzkum ukazuje, že kuřáci cigarety odhazují ve skupinách. Je to jakoby přestat kouřit bylo nakažlivé. Výzkum ukázal, že když se někdo rozhodne přestat kouřit,...

Výběr článků

Načítám