Hlavní obsah

Chystáte se péct? Zvolte zdravější varianty

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když některé zkušené hospodyně péct již začaly, jejich tradiční recepty bývají většinou kaloricky náročné a neodpovídají současným trendům ve výživě. Ještě ale máme čas zvolit jinou cestu. Všichni víme, že naše klasická kuchyně je většinou velmi energeticky bohatá. Bylo by ale opravdu škoda šmahem zavrhnout vše, co skýtá.

Článek

I zde totiž najdeme suroviny a postupy, které jsou zdraví prospěšné. Starší recepty používají k přípravě cukroví máslo, tučné krémy a hodně cukru.

"Je proto lepší zaměřit se na modernější a hlavně zdravější receptury. Přidat do těsta ovesné vločky či celozrnnou mouku a ke slazení kandované ovoce. Bez tuku se sice při pečení neobejdeme, ale můžeme klidně máslo obsahující cholesterol nahradit rostlinnými tuky, které jsou na pečení přímo určeny. Některé mají i nižší energetickou hodnotu než máslo. Doporučoval bych také spíše, než se některých oblíbených potravin zcela vzdávat, zvolit kompromis. Z hlediska zdravotního špatné a energeticky bohaté přísady nahradit vhodnějšími, méně kalorickými. Ideální je zvýšit podíl zdraví prospěšných surovin a potravin," říká Mgr. Pavel Suchánek z IKEM.

Přednost mají cereální produkty

Jestliže máme možnost volby, pak bychom měli dát přednost cereálním produktům (celozrnné mouce, ovesným či pšeničným vločkám, sezamovým, slunečnicovým semínkům apod.) před bílou moukou nebo je nakombinovat.

"Použitím cereálií zvyšujeme biologickou hodnotu pokrmu. Na rozdíl od klasické bílé mouky obsahují totiž vitamíny a minerální látky, např. železo, vápník, zinek. Navíc zinek patří mezi antioxidanty chránící organismus před volnými radikály, které tělu škodí. Cereálie jsou také důležitým zdrojem vlákniny, která má příznivý vliv na pohyb střev, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a srdečních onemocnění. Hodně lidí také ocení, že vláknina navíc vyvolá na delší dobu pocit nasycení. Díky tomu se pocit hladu dostaví až později, a tak v podstatě napomáhá snižovat riziko vzniku obezity," uvádí Mgr. Suchánek.

Nezatracujme ořechy

Na našem stole by neměly chybět ani vlašské a lískové ořechy, mandle či burské oříšky. Oříšky můžeme s klidem dál mlsat. Zkuste raději nesolené, a pokud to jde, i nepražené. Prospívají našemu zdraví.

"Nejenže napomáhají snižovat koncentraci špatného LDL cholesterolu a dalších krevních tuků, ale jsou také důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na srdečně-cévní soustavu a snižují riziko ucpávání cév krevními sraženinami," dodává Mgr. Suchánek.

Ořechy kromě toho obsahují přírodní formu vitamínu E, jenž má antioxidační účinky a působí tak proti stárnutí a rakovině. Je v nich také hořčík a draslík, ovlivňující snižování krevního tlaku. A ještě aminokyselinu arginin, která rozšiřuje cévy a chrání tak srdce. Na jedné straně je náš organismus ocení, na druhé straně je třeba stále myslet na velké množství tuku, které obsahují, a tím také na jejich kalorickou hodnotu.

Dopřát si můžeme i vánočku

Snídaně bývá často v zimě a hlavně o Vánocích ve znamení vánočky. Pokud použijeme klasický recept: vajíčka, tuk, mouku a přiměřené množství cukru, můžeme si ji bez obav dopřát.

Kalorickou bombu si ale připravíme, když začneme vánočku vylepšovat. Přihodíme např. rozinky, čokoládu, mandle a ještě si ji pěkně pocukrujeme. Někteří labužníci ji dokonce namažou máslem. Z toho, co původně měla být docela kaloricky přijatelná snídaně (8-10 g tuku na 100 g), jsme rázem velmi lehce získali dostatek energie na celý den.

Zdravé recepty

Sněhové čepičky

1 vaječný bílek, 90 g moučkového cukru, sůl, 150 g lískových ořechů, 50 g flory light, lískové oříšky na ozdobu

Z bílku ušleháme za postupného přidávání cukru tuhý sníh, přidáme špetku soli. Zdobicím sáčkem tvoříme na plech, na který jsme dali pečicí papír, kolečka o průměru asi 2,5 cm a uprostřed utvoříme malý důlek. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme. Umleté lískové oříšky a floru light zpracujeme v hmotu, ze které tvoříme malé kuličky. Kuličky klademe doprostřed upečených bílkových koleček a zdobíme lískovým oříškem. Nezapomeneme lískové oříšky spařit a oloupat slupku.

Nepečené kuličky

125 g flory light, 30 g medu, 30 g kokosu, 1 kg piškotů, 1 lžíce kakaa, 50 g rozinek, kokos na obalení

Piškoty najemno rozdrtíme válečkem. Rozinky propláchneme horkou vodou (nebo můžeme nechat několik hodin macerovat v rumu) a nakrájíme na menší kousky. Piškoty smícháme s florou light, rozinkami, medem, kokosem a kakaem a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé kuličky. Ty pak obalujeme v kokosu.

Vločkové placičky

1 kg ovesných vloček, 90 g flory, 50 g sušeného ovoce, 2 lžíce medu, 2 lžíce vlašských ořechů, citrónová kůra

1 kg ovesných vloček, 90 g flory, 50 g sušeného ovoce, 2 lžíce medu, 2 lžíce vlašských ořechů, citrónová kůraOvesné vločky mírně opražíme, necháme vychladnout a pak umeleme. Smícháme s florou, medem, nakrájeným sušeným ovocem a nasekanými vlašskými ořechy. Na provonění přidáme nastrouhanou citrónovou kůru z důkladně omytého citrónu. Z hmoty tvarujeme malé placičky.

V případě, že k přípravě vánočky použijeme celozrnnou mouku či kombinaci celozrnné a klasické mouky, si připravíme chutnou, ale zdravější variantu. Její energetickou hodnotu snížíme použitím menšího množství cukru do těsta. Pokud si ji nebudeme mazat máslem, ale zavařeninou, bude chutná, avšak méně kalorická.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám