Hlavní obsah

Chrápání údajně vyléčí obyčejný tenisový míček

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Chrápání, ať už vlastní nebo partnerovo, možná zlikviduje obyčejný tenisový míček, zjistili australští vědci. Stačí si před spánkem přivázat či přidělat míček na záda. Právě spaní na zádech totiž podle vědců způsobuje chrápání. Podle listu The Herald Sun dokázali odborníci tímto způsobem vyléčit celých osmdesát procent pacientů.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad a zámek v Bečově nad Teplou, najdete zde ojedinělý relikviář svatého Maura a víno s hodnotou možná sta milionů korun

Článek

"Tenisový míček jsme vložili do látkového vaku a jednoduše jej pacientům před ulehnutím na lůžko upevnili zezadu na ramena," uvedl doktor Maree Barnes, jeden z autorů studie.

Podle jeho slov tento způsob nedovolí spát člověku na zádech a je tak prevencí i před život ohrožující zástavou dechu během spánku. Během několikavteřinového nedýchání se totiž člověk vystavuje riziku infarktu. Podle Barnese je tenisový míček schopný ochránit před zástavou dechu spojenou s polohou těla během spánku polovinu až dvě třetiny postižených lidí.

Ačkoliv se o léčbě tenisovým míčkem poprvé diskutovalo již v roce 1908, podle odborníků ještě tehdy lékaři netušili, že je úspěch léčby závislý na způsobu zavěšení a umístění míčku na zádech.

"Jedná se o látkový pás, který se ováže kolem pasu, pak se upevní na ramena a nakonec se na pás připevní míček," vysvětlil protichrápací metodu Barnes.

"Lidé si mohou také malý váček s míčkem našít na zádovou část oděvu, v němž spí. Problém je, že se jim může při spánku přetočit, protože málokterý oděv na spaní je dostatečně těsný," upřesnil Maree Barnes a dodal, že než se člověk do léčby pustí, měl by se o ní poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám