Hlavní obsah

Chcete žít déle? Vyhraďte si 11 minut denně na oblíbenou aktivitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2020 byl v mnoha ohledech jiný. Kvůli koronaviru lidé omezovali nejen vzájemné kontakty, ale i svůj vlastní pohyb. Jeho obecný nedostatek tak nejen kvůli práci z domova ještě narostl. A několik nejbližších měsíců nejspíš nebude jiných. I přes mnohá omezení a výmluvy lze ale i tak pro své zdraví mnohé udělat. Stačí k tomu pár minut pohybu denně a klidně i doma.

Foto: Profimedia.cz

Také nevíte, jak se při mnoha omezeních více hýbat? Pusťte si oblíbené rytmické písničky a tančete. Stačí i pár minut denně.

Článek

Kdo by nechtěl prožít spokojený, a hlavně dlouhý život, pokud možno v co nejlepší zdravotní kondici? Jenže za situace, kdy naše zdraví ohrožuje nejen koronavirus, ale i zavřená sportoviště, se zdá, že vyhlídky na dlouhý život nejsou aktuálně zrovna „v kurzu”.

Jenže i s omezeným pohybem a možnostmi si můžete život i tak stále prodloužit, a navíc udělat něco pro zdraví, ukazují výsledky nedávné studie. Stačí vám k tomu pouhých 11 minut denně.

Jak si zachovat zdravý životní styl i v době karantény

Zdraví

Dřívější studie zaměřené na vliv každodenního cvičení na délku života uváděly nejdříve 60-75 minut denně, což bylo pro mnohé nepředstavitelné. Pozdější studie Norwegian School of Sports Medicine sice jako nepřínosnější denní limit přednesla „pouhých” 35 minut denně, i tak to ale bylo pro řadu z nás moc.

Jak se ale nedávno ukázalo, i mnohem méně než půlhodina denně, oněch zmíněných 11 minut, je nyní při více sedavém způsobu života lepší než nic, uvádí pro CNN odbornice přes pohyb a zdraví Dana Santasová.

Můžete je zaplnit čímkoli – nejjednodušší je svižná chůze venku nebo třeba doma na pásu, pokud ho máte k dispozici. Nabízejí se ale i další zábavné a zdravé varianty.

Cvičení s tělesnou hmotností

Koho chůze nebaví, nebo chce pro sebe udělat o něco víc, může si podle vlastní oblíbenosti složit tříminutovou sestavu z různých cviků (nejlépe na celé tělo a se střední námahou) a opakovat ji čtyřikrát. Podle různorodosti tempa to pak zabere cca 12 minut. Zvolit můžete například kombinaci kliků, dřepů a běhu na místě.

Cvičení na doma: 31 netradičních plank variací na posílení středu těla

Zdraví

Vyzkoušejte jógu

Jóga je skvělým způsobem, jak rozhýbat tělo a zároveň uvolnit stres a posílit mysl. Pokud už základy jógy znáte, nastavte si časový limit 11 minut, a kombinujte oblíbené pozice.

Naprostý začátečník pak může zkusit nějaké nenáročné základní pozice, třeba pomocí bezplatné aplikace v mobilu nebo třeba videí na internetu.

Ranní fitness rutina, která zrychlí metabolismus a zároveň prospívá mozku

Zdraví

Zatancujte si 

Zdravě se hýbat několik minut každý den můžete i pomocí tance. A nemusíte přitom vymýšlet složité taneční figury. Pokud budete sami doma, tím lépe. Vyberte si několik písniček podle časového rozmezí, uvolněte se a tančete. Je jedno, že to neumíte, prostě se hýbejte.

Naučte se s námi sambu - božský tanec, který eroticky naladí každou ženu

Zdraví

A když je někdo doma? Nevadí, zapojte celou rodinu a udělejte si zábavnou taneční party.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám