Hlavní obsah

Čeští vědci objevili látku na urychlení hojení ran

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vědci z Ústavu molekulární chemie Akademie věd ČR objevili látku, která urychluje a zlepšuje hojení ran. Na polymerní látku označovanou jako Hema navázali novou účinnou látku schopnou velmi účinně vázat volné kyslíkové radikály v ráně. Tím se výrazně urychluje hojení, snižuje bolestivost a potlačuje vznik strupů a jizev.

Článek

Gel s touto látkou je účinný i na jinak velmi těžko léčitelná poškození kůže jako jsou proleženiny nebo tzv. diabetická noha.

"Unikátnost našeho objevu spočívá v tom, že se nám podařilo do struktury polymeru zabudovat účinné lapače volných kyslíkových radikálů, které vznikají všude tam, kde je poškozený organismus a kde probíhá zánětlivý proces," uvedl Jiří Labský, který byl jedním ze dvou pracovníků ústavu podepsaných pod patentem. 

"Účinná látka gelu byla klinicky testována ve třech českých nemocnicích. Výsledky potvrzují, že gel je vysoce účinný prakticky na všechny druhy ran a poranění kůže - od odřenin a řezných ran, přes popáleniny až po velmi těžko hojitelné bércové vředy a proleženiny," řekl Miroslav Vlk, jednatel firmy Wake, která gel vyrábí.

Během testování firma zjistila, že gel pomáhá i v takových případech, kde to nikdo nečekal. "Ačkoliv gel není antivirotikum, dokáže zahojit i opar. Stejně překvapující byly jeho účinky na projevy lupénky," dodal Vlk.

Reklama

Související témata:

Související články

Rány vyžadují vlhko

Sport, zahradničení, kutilství a vaření, to jsou činnosti, které často končí úrazem. Stejně obvyklý je i fakt, že s sebou ani doma nemáme nic, čím bychom...

Co dělat, když se dítě popálí

Popáleniny a opařeniny patří mezi nejčastější formy úrazů u dětí. Ročně jich čeští lékaři ošetří v průměru 40 tisíc. Uhlídat dítě je téměř nadlidský výkon....

Na popáleniny okamžitě studenou vodu

Na popáleniny nebo opařeniny bychom jako první pomoc měli pustit studenou vodu z vodovodu. Právu to řekl docent Leo Klein, přednosta Kliniky popáleninové...

Výběr článků

Načítám