Hlavní obsah

Češi drží v rakovině tlustého střeva prvenství

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Smutné první místo v přepočtu na jednoho obyvatele patří České republice v množství nemocných rakovinou tlustého střeva a konečníku. Docent Julius Špičák z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny to dokládá čísly.

Foto: Josef Zajíc

Beskydy. Visalaje 22.10.2016 Orientační běžci pod Lysou horou.

Článek

"Ročně je u nás evidováno přibližně sedm a půl tisíce nových případů tohoto onemocnění a víc než pět tisíc pacientů zemře," řekl o víkendu na evropském gastroenterologickém kongresu, jehož je prezidentem. Setkání deseti tisíc světových odborníků na léčbu zažívacího traktu, zvláště pak rakoviny tlustého střeva, začalo v Praze v sobotu a potrvá do čtvrtka.

Podle docenta Špičáka rakovina tlustého střeva vznikne ze sta procent pravděpodobností u vrozené polypózy, tedy mnohočetných výrůstků v tlustém střevě. "Vysoce rizikové jsou chronické střevní záněty a dědičné stavy, kdy u jednotlivých členů rodiny vznikají časně různé druhy nádorů," vysvětluje.

Správná životospráva

Prevence je v podstatě dvojí. Primární spočívá ve správných stravovacích zvyklostech a ve zdravém životním stylu. Tedy zařadit do jídelníčku dostatečné množství vlákniny a jíst hodně ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. Samozřejmostí je nekouřit a pít co nejméně alkoholu.

Sekundární prevence spočívá ve vyhledávání osob, které mají vysoké riziko tohoto onemocnění. K tomu pomáhá v České republice unikátní akce. Občané starší padesáti let mají už čtyři roky možnost nechat se bezplatně vyšetřit pomocí speciálního testu na karcinom tlustého střeva.

K akci dala podnět nadace Dagmar a Václava Havlových, a od té doby se již podařilo stovky lidí zachránit. Jednoduchý test prokáže přítomnost krve ve stolici, ta může být signálem přítomnosti zhoubného nádoru.

Po Německu je Česká republika druhým státem, který zavedl tyto bezplatné protinádorové prohlídky. Zapojila se do nich většina praktických lékařů. Vyšetřili však jen dvacet procent pacientů, pro které je prohlídka určena. "Stále málo lidí o této možnosti ví, a tak ji na svém praktickém lékaři nepožadují. Test pro občany starší padesáti let je přitom bezplatný," zdůraznil docent Špičák.

Nádor se vyvíjí dlouho

I když je rakovina tlustého střeva velice zákeřná, vyvíjí se pomalu, obvykle pět až patnáct let. Pokud se na ni přijde včas, je dobře léčitelná. Proto by si každý občan měl nechat udělat zmíněný test ze stolice.

"Riziko onemocnění výrazně narůstá právě od padesátky. Nejčastěji jsou postiženi lidé nad šedesát let a starší," zdůraznil docent Špičák. Pokud se na onemocnění přijde brzy, lékaři mají už dost možností, jak pacienta vysoce účinně léčit.

"Právě o metodách léčby, ale i o rakovinových nádorech žaludku, jícnu a slinivky břišní včetně nádorů jater a žlučových cest jedná kongres. Jeho hlavní část začne v pondělí a světoví odborníci zde budou prezentovat své nejnovější poznatky z různých léčebných postupů," uzavřel Špičák.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Uvažujete o testu na odhalení rakoviny tlustého střeva?

Anketa

Uvažujete o testu na odhalení rakoviny tlustého střeva?
Ano
67,7 %
Ne
32,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 362 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina tlustého střeva denně zabije 16 osob

České republice patří jedno smutné světové prvenství. Máme nejvíce lidí nemocných rakovinou tlustého střeva v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Je to dáno...

Ibuprofen zabírá na rakovinu tlustého střeva

Ibuprofen, tabletka tišící bolest, se možná stane účinným lékem proti rakovině tlustého střeva. Ve Spojených státech už ho odborníci doporučují jako prevenci...

Výběr článků

Načítám