Hlavní obsah

Červené maso zvyšuje riziko vzniku artritidy

Novinky, Korzo/P
MANCHESTER

Velké množství červeného masa do jídelníčku zdravého člověka nepatří, neboť vědci opět odhalili nepříznivé účinky jeho nadměrného příjmu. Neumírněná konzumace totiž může vést k vyššímu riziku vzniku revmatoidní artritidy.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

Lidé, kteří mají kousek červeného masa na svém talíři každý den, zdvojnásobují riziko onemocnění touto nepříjemnou chorobou oproti těm, kteří jedí červené maso méně než dvakrát týdně.

"Konzumace masa může být buďto příčinou, nebo spolupůsobící látkou, ale dosud nebylo zjištěno, že by měla přímý vliv na revmatoidní artritidu. Tohle je poprvé," prohlásil profesor Alan Silman z Univerzity v Manchesteru.

Podle něj jsou dalšími rizikovými faktory pro rozvoj této choroby také kouření, nízký obsah vitaminu C v potravě a vysoký příjem bílkovin, ať už rostlinných, či živočišných.

Revmatoidní artritida je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, během kterého se zanítí kloubní blány. Následkem tohoto dochází k přecitlivělosti, tuhosti a otokům kloubů.

Množství červeného masa by mělo být ve vyváženém jídelníčku omezené. Ve svalovině vepřového, hovězího a skopového dobytka je hodně kolagenu, který patrně dráždí imunitní systém člověka.

Následkem toho pak dochází k častým zánětům kloubů. Dalším možným viníkem je nadbytek železa, které se pak hromadí v revmatoidní kloubní membráně a způsobuje poškození tkáně.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často jíte červené maso?

Anketa

Jak často jíte červené maso?
Denně
15,2 %
Obden
11,2 %
Dvakrát týdně
15,8 %
Méně často
45,3 %
Vůbec
12,5 %
Celkem hlasovalo 329 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové zbraně na revmatoidní artritidu

Skoro jako návrat do normálního života. Tak připadala pětatřicetileté lékárnici z Hradce Králové léčba novým lékem na revmatoidní artritidu. Bolesti, které...

Výběr článků

Načítám