Hlavní obsah

Cereálie mohou být nezdravé jako cukrovinky a uzeniny

Novinky, Famous

Některé druhy cereálií nepatří na jídelníček zdravě se stravujícího člověka. Naopak, mnohé produkty různých značek obsahují tolik cukru, co nejsladší cukrovinky, a tolik tuku, co velmi tučné uzeniny. Ačkoli v reklamě na cereálie jsou štíhlí zdravě vypadající mladí lidé, snídat podobné druhy potravin může být zdraví škodlivé.

Článek

Celkem tři čtvrtiny cereálií pro děti obsahují množství cukru, které rozhodně tělu neprospívá. Pětina druhů cereálií obsahuje nadměrné množství soli a sedm procent výrobků zase oplývá nasycenými tuky.

Tak například sto gramů cereálií Kellog´s Coco Pop Straws obsahuje 34 gramů cukru, to je stejné jako by člověk snědl dvě tyčinky Kit Kat. Přitom právě cereálie Kellog´s patří mezi nejprodávanější druhy na celém světě. V České republice je velmi oblíbený Nesquik cereálie, podle výrobce sto gramů těchto cereálií obsahuje 38 g cukrů (doporučená dávka na 1 snídani je ale pouze 30 g cereálií) .

Hlavním problémem dle odborníků je ten fakt, že lidé jedí tyto pochoutky ne pouze k snídani, pro které jsou tyto cereálie určeny, ale během celého dne. Ráno, jako start do nového dne patří cereálie svým složením k lepším variantám snídaně (obsahují vlákninu a spoustu minerálů), nicméně během dne jsou brány díky vyššímu obsahu kalorií shodně jako jiné cukrovinky.

V současné době je na trhu velký výběr těchto cereálií. Lidé by si měli mezi nimi vybírat a hledět nejen na výbornou chuť, ale také na jejich složení.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč přibývá obézních dětí

Kdyby infekční choroby přibývaly na světě tak rychle jako obezita, byli by lidé zděšení. Nadbytečná kila je však tolik nezneklidňují. Lékaři marně alarmují...

Obezita zkracuje život o šest až sedm let

Ženy, které od 40 let trpí obezitou, zemřou o sedm let dříve než ty štíhlé. Obézní muži si zkracují život o šest let. Lidé, kteří se potýkají s nadváhou,...

Školákům chybí dostatek pohybu

Pravidelně se věnuje nějaké pohybové aktivitě asi jen polovina českých školáků, desetina školou povinných dítek patří mezi registrované sportovce. Přitom...

Výběr článků

Načítám