Hlavní obsah

Celer vyřeší zažívací problémy

Právo, Jana Linková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se celer mezi lidmi obvykle netěší takové oblibě jako jiné druhy zeleniny, měl by mít v našem jídelníčku své pevné místo. Zvláště to pak platí pro osoby bojující s nadváhou či s některými zdravotními potížemi, jako jsou poruchy zažívacího traktu, močových cest, vodnatelnost apod. Na trhu se prodává v různých podobách, a tak nemusí být jen trpěnou surovinou v polévce.

Foto: SPŠSE Č. Budějovice

Nová učebna inteligentních elektroinstalací na SPŠSE Dukelská v Českých Budějovicích.

Článek

Celer se pěstoval již ve středověku, především ale jako léčivá rostlina. Jako zeleninu jej začali naši předkové uznávat až v 18. století, k jeho největším propagátorům patřili Francouzové.

Proti všem

Kdyby se všechny zdravotní neduhy, jimiž bývá moderní člověk sužován, seřadily v jeden šik, na druhé straně proti nim by pak směle stál celer.

Jako ostatní druhy zeleniny obsahuje i on spoustu vitamínů, z nichž nejdůležitější je vitamín C. Je rovněž bohatý na vápník a stopové prvky (hlavně železo, hořčík a draslík).

Jeho léčivých účinků se využívá hlavně při potížích s revmatismem, při poruchách trávení a močových cest. Kromě toho ovšem také posiluje nervy, napomáhá při odvodňování, snižuje krevní tlak, čistí játra a snižuje obsah cukru v krvi.

Velikou pozornost by pokrmům z celeru měli věnovat také lidé s nadváhou a měli by je určitě zařadit do svého jídelníčku při redukční dietě. Vždyť 100 g celeru obsahuje pouhých 19 kcal!

Tisíckrát jinak

I když většina lidí si vybaví celer především jako jeden druh z kořenové zeleniny v polévce, má celer v kuchyni neobyčejně širokou škálu využití. Kromě již zmiňovaných polévek (do krémové celerové je ideální přimíchat kousíčky rybího masa) se hodí do zeleninových a ovocných salátů, do pomazánek, ale i jako obloha nebo příloha k masitým pokrmům.

Lze jej rovněž přidat pod maso nebo zapékat, například se sýrem. Výborně chutná i nakrájený na plátky, mírně okořeněný a opečený na oleji, k čemuž se jako příloha pak hodí například bílé pečivo.

Z celeru se kromě bulvy používá často i nať, jež slouží jako koření i jako dekorace.

Na trhu je celý rok

Čerstvý - Nejčastěji se celer prodává čerstvý v podobě bulvy, u níž může být zachována větší či menší část nati. Díky mnoha odrůdám dozrávajícím v různém období je na trhu po celý rok. Při výběru je třeba hledat takové kusy, jež jsou pokud možno celistvé, bez povrchových kazů (děr, rýh apod.), v nichž by mohli přebývat nejen drobní škůdci, ale i nepříjemně velké množství bakterií a v případě zvlhnutí i plísní.

Pokud je bulva celeru již na některém místě nahnilá, není vhodné ji kupovat, stejně jako v případě kteréhokoli jiného druhu zeleniny. Škodlivé látky jsou totiž obsaženy i v ostatních částech kusu, aniž by se to už viditelněji projevilo. Dobrým identifikátorem stavu prodávaného celeru je jeho nať. Ta by měla být zdravá, tedy zelená, nikoli seschlá a zhnědlá.

Čerstvý celer je vhodné skladovat v zeleninové přihrádce ve spodní části lednice, kde může vydržet i několik týdnů.

Sterilovaný - Sterilovaný celer má dvě veliké přednosti. Kromě toho, že jej lze dlouho skladovat, proces sterilizace jej zbaví typicky intenzívního aromatu, takže se pro mnoho lidí stane podstatně snáze poživatelnější.

"U sterilovaného celeru ručí za správný výběr surovin výrobce. Zákazník však má stále možnost zvolit si co nejkvalitnější produkt. Jedním z ukazatelů je například barva celeru. Ten by měl být bílý až krémový, nikoli však žlutý, jde-li o jednodruhové balení. Na jednotlivých kouscích by mělo být co nejméně tmavých skvrn, které svědčí o tom, že celer měl čas během výroby oxidovat," radí ing. Kateřina Hejlová ze společnosti Bonduelle.

Aby celer ve sterilizované formě vydržel co nejdéle, přidávají se látky s antioxidačními účinky rovněž do nálevu. Slouží k tomu například ocet, který povrchové póry na každém kousku zatáhne, čímž se jeho možnost reakce s okolním prostředím sníží. Zároveň se tím zamezí přílišnému rozměknutí celeru, takže zůstane křupavý. Sterilovaný celer se prodává ve dvou variantách - nakrájený na nudličky nebo na kostičky.

Reklama

Související témata:

Související články

Encyklopedie sexu - Afrodisiaka

Lidé se od pradávna snaží nějakým způsobem vylepšit svůj partnerský život a povzbudit sexuální apetit. Sexuální síly zvyšují nejrůznější afrodisiaka. Mezi...

Výběr článků

Načítám