Hlavní obsah

Být těhotná a hubená není hřích

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotenství patří v životě ženy k období plnému očekávání, těšení se na nový přírůstek do rodiny. Snad každá žena je hrdá na své narůstající bříško a nějaká ta kila navíc moc neřeší. Těhotenství je přeci období, kdy se jí za dva, tak proč váhu řešit. Deset, dvacet nebo i více kilo navíc během těhotenství je normální. Pokud je to méně, není naopak něco v pořádku. Opravdu to tak ale je? Které matky jsou více ohroženy?

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate při slavnostním křtu lodi. Měsíc před porodem se pyšnila bříškem, jaké mají některé ženy už v šestém měsíci těhotenství.

Článek

Krásná žena je taková, která o sebe pečuje, má zdravé sebevědomí a muž se na ni rád podívá. Dokonalá postava sice nebývá v životě pro mnohé pány kritériem pro výběr partnerky, ale co si budeme nalhávat, rozhodně se za takovou rádi otočí.

Jakmile ale dojde na těhotenství, jako by se všeobecný pohled změnil. Najednou nevadí, že žena, která se dříve pyšnila štíhlou postavou, nabere klidně 15 kilogramů a je z ní kulička. Nosí přece nový život, o který musí dostatečně pečovat – jak s oblibou mnohé ženy tvrdí, je třeba jíst za dva, tak to musí být někde vidět.

O potřebě dvojnásobného množství stravy během těhotenství se vedly dlouho spory, mnohé studie se ale v současné době shodují, že jde o pouhý výmysl. Žádná taková nutnost není potřeba – jak velcí skeptici dodávají, vymyslely si to samy ženy, aby se mohly bez obav přejídat, nemusely o sebe pečovat a nikdo je za to nekritizoval.

Hubená a těhotná působí jako anorektička

Těhotná jednoduše nemá být hubená. Takový je názor, který zastává například i známá pětasedmdesátiletá feministka Germaine Greerová, která je toho názoru, že hubené těhotné ženy nejsou v pořádku. Ohrožují tím prý navíc i své dítě.

Ostatně svůj názor dala dost jasně najevo, když veřejně kritizovala vévodkyni z Cambridge Kate a její postavu během těhotenství. Ještě předtím, než vévodkyně znovu otěhotněla, Greerová veřejně prohlašovala, že k dalšímu takovému těhotenství by nemělo vůbec dojít. Její negativní výhledy se ale nesplnily a vévodkyně porodila zdravého chlapce.

S podobným přístupem se setkala i Sadie Nicholasová, která během svého těhotenství přibrala jen něco přes osm kilogramů. „I já jsem si prošla během těhotenství neustálou kritikou, že ubližuji svému dítěti, že jsem sobecká a mnohé další. A jen proto, že jsem po otěhotnění nepřestala cvičit a pečovat o sebe. Kdybych skončila s lupínky u televize a kynula, tak by nejspíš bylo všechno v pořádku,“ svěřila se pro Daily Mail Sadie.

„Nic mně a mému dítěti ale nechybělo, jasným důkazem je můj spokojený a zdravý syn Albie,“ uvedla hrdá matka.

Obezita v těhotenství škodí 

Skutečnost je taková, že čím více matka přibere, nebo už nabrala ještě před těhotenstvím, o to více může být ohroženo nenarozené dítě.

„Obezita u těhotných žen může vést k celé řadě problémů, v nejhorším případě i ke smrti matky nebo dítěte. U dítěte pak může docházet k určitým vývojovým abnormalitám,“ vysvětlil předseda národního obezitologického fóra David Haslam.

Podobně to vidí i Janet Fyleová z Royal College of Midwives. „Dítě získává potřebné živiny v děloze přímo od matky, žádné speciální porce nepotřebuje. Přejídání tak nejvíc škodí samotné matce, která se bude muset ve výsledku s nadmírou potravy a následnými kily vypořádat.“

I mnohé studie dokládají, že během těhotenství není potřeba přijímat nějakou zvláštní porci kalorií navíc. Nepatrně se může příjem zvýšit až ve třetím trimestru, ale jen o zhruba 200 kalorií na den.

Reklama

Související témata:

Související články

Psychika ovlivňuje i početí dítěte

Se vším souvisí psychika, říká se často. Ne nadarmo. Psychika hraje opravdu zásadní roli v životě, protože reguluje a řídí prožívání a chování člověka. Souvisí...

Proč některé ženy nechtějí mít děti

Proč některé ženy nechtějí mít děti? Může je k tomu vést mnoho důvodů. Nerozvinul se u nich mateřský pud, brání jim zdravotní problémy nebo je prostě nechtějí,...

Výběr článků

Načítám