Hlavní obsah

Běžný virus je schopen ničit rakovinné buňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nové léčebné postupy v boji s rakovinou podle amerických vědců nabízí skutečnost, že obecně rozšířený a člověku neškodný virus je schopen ničit rakovinné buňky v lidském těle. Badatelé soudí, že tento poznatek by se mohl uplatnit při vyvíjení nových léčebných metod.

Článek

"Naše výsledky naznačují, že virus, jímž je infikována většina lidí, ale který nezpůsobuje žádné známé choroby, zabíjí řadu druhů rakovinných buněk a nepoškozuje zdravé buňky," uvedl mikrobiolog Craig Meyers na setkání Americké virologické společnosti. Virem AAV-2 (adeno-associated virus typu 2) je infikováno asi 80 procent populace.

"Soudíme, že AAV-2 rozpozná, že rakovinné buňky jsou abnormální, a že je ničí. To znamená, že na základě uvedeného viru by mohl být vyvinut nějaký protirakovinný činitel," řekl Meyers. Podle něj se u žen s AAV-2, které byly infikovány rovněž virem HPV, jenž způsobuje rakovinu děložního krčku, propukla tato zhoubná nemoc méně častěji než u žen, jež byly infikovány pouze virem HPV.

Meyersův tým infikoval skupinu lidských buněk virem HPV a poté virem AAV-2. Při pokusu buňky infikované oběma viry zahynuly do šesti dnů. Podobně tomu bylo s buňkami rakoviny prsu nebo prostaty.

AAV-2 se ale nemůže sám replikovat, k tomu potřebuje jiný virus. S pomocí druhého viru však AAV-2 usmrcuje rakovinné buňky. Badatelé považují za klíčové, že AAV-2 nepoškozuje zdravé buňky. Dosud nejužívanější postupy - ozařování a chemoterapie - totiž postihují vedle rakovinných i zdravé buňky.

Reklama

Výběr článků

Načítám