Hlavní obsah

Barva moči může odhalit i závažné zdravotní problémy

Novinky, bok

Některé zdravotní problémy odhalíme teprve ve chvíli, kdy nás začnou trápit, jiné můžeme vytušit podle varovných tělesných projevů. Ukazatelem, že s námi není něco v pořádku, může být i biologická látka, o které nikdo veřejně moc nemluví - moč. Její různorodé zabarvení toho o našem zdraví vypoví docela dost.

Foto: Profimedia.cz

Močení patří k standardním lidským potřebám, málokdo ale věnuje pozornost tomu, jakého zabarvení moč je. I to může přitom pomoci odhalit nějaký zdravotní problém.

Článek

Vylučování kapalného odpadu z těla (močení) provádíme všichni, téměř všichni se ale o jakýchkoli spojitostech s močí stydíme mluvit, a to i před lékařem. Přitom barva nebo zápach moči mohou být důležitým ukazatelem, že se s tělem děje něco nedobrého. Proto bychom čas od času měli věnovat pozornost i tomuto zdravotnímu „artiklu”.

Zdravotně ideální barva moči je podle odborníků světle slámově žlutá, nebo také průhledná žlutá. Takový odstín značí, že je naše tělo dostatečně hydratováno, cituje server Health.

Tmavší odstíny pak značí buď nedostatek, nebo naopak nadmíru jiných látek v těle. Ani bezbarvá moč ale není zrovna ideální, byť většinou jen poukazuje na nadměrný přísun tekutin. Může ale i signalizovat problémy v podobě cukrovky.

Zabarvení odpadních tekutin v odstínu tmavě žluté až hnědé podle odborníků značí vážnější nedostatek tekutin v těle. V takovém případě je potřeba organismus co nejdříve hydratovat, při přetrvávajících potížích i při lepším pitném režimu pak je vhodné kontaktovat odborníka.

Konzumace sezónních potravin 

Vylučovaná moč může mít i růžovou nebo načervenalou barvu. To se může stávat především při nárazové konzumaci sezónních potravin, například borůvek nebo červené řepy.

Pozor, pokud ale zaznamenáte podobný odstín, a uvedená jídla jste v dohledné době neměli, může se jednat o krev v moči. Ani tak to nemusí být nic závažného, ale na druhé straně to může značit i vážný zánět močových cest. Pro vlastní klid je v takovém případě doporučeno navštívit lékaře a nechat si udělat rozbor.

Byť to možná málokoho napadne, moč může mít v některých případech i modrý nebo zelený nádech. Ve většině případů se jedná opět o spojitost s něčím, co jste snědli, případně jde o tělesný projev spojený s přísunem některých léků, hlavně antidepresiv nebo protizánětlivých léků. Může jít ale také o vzácnější projev genetické poruchy.

Může se také stát, že moč bude oproti normálu vykazovat určité známky napěnění. V takovém případě může jít o projev přemíry bílkovin v těle nebo v horším případě problémy s ledvinami. Pokud takový stav pozorujete častěji a sám nevymizí, určitě kontaktujte svého lékaře.

Podrobný výzkum provedla nemocnice v americkém Clevelandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Inkontinence se nevyhýbá ani mužům a dětem

Onemocnění, které dokáže ošklivě potrápit. Postihuje nejvíce ženy, ale nevyhýbá se ani mužům a dětem. Je velmi nepříjemné a provází ho mnohá sociální omezení....

Strašákem žen je zánět močového měchýře

Jistě si pamatujete na časy, kdy nám naše babičky, potažmo maminky, říkávaly, že musíme nosit dlouhou spodní košilku, abychom neměli zánět močového měchýře....

Výběr článků

Načítám