Hlavní obsah

Až pětina lidí je infikována škrkavkami

Novinky, Barbora Bryndová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době přibývá majitelů domácích mazlíčků a tím se stupňuje riziko různých onemocnění. Mezi ně patří i Zoonóza tzv. škrkavka (infekční onemocnění přenosné ze zvířat na člověka). Mnozí si myslí, že je toto onemocnění neohrozí, jelikož není na první pohled viditelné. V České republice se odhaduje 18-20 % postižených škrkavkami, nakaženy jsou především děti.

Článek

Nemusíme být majiteli zvířat, a přesto nás ohrožuje onemocnění škrkavek. Každý pátý pes je napaden parazity a škrkavka je tím nejrozsáhlejším. Lidé se mohou lehce nakazit pozřením infekčních vajíček.

Obvyklým způsobem nakažení je konzumace potravy neomytýma rukama, styk s předměty znečištěných půdou či požití nedůkladně omytého ovoce. Nejvíce postiženými jsou děti od dvou do sedmi let. Právě ty si často hrají například v trávě či písku, kde se mohou snadno infikovat.

Onemocnění se projevuje zvracením, průjmem nebo kožní vyrážkou, v některých případech může dojít i k oslepnutí.

Důležité je odčervení

Důležitá je zodpovědnost majitelů psů a koček. Aby zabránili šíření tohoto infekčního onemocnění, musí dbát na odčervení svého čtyřnohého kamaráda. Řada majitelů se nesprávně domnívá, že odčervení je nutné pouze jednou za rok.

K němu by však mělo docházet častěji. Je proto nutné aby se chovatelé dostatečně informovali u svého veterináře. Stejně tak to je i se sběrem trusu. Majitel se nemusí bát onemocnění pokud odpad po svém psu nebo kočce sebere včas, škrkavky se totiž tvoří až po třech týdnech. Při preventivním podávání léků a řádném sběru výkalů budou majitelé ohleduplní nejen ke svým mazlíčkům, ale i ke svému okolí.

Foto: Jak se z domácího psa přenese škrkavka na člověka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám