Hlavní obsah

Automaty na injekční stříkačky pomohou s prevencí infekčních nemocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Automaty na injekční stříkačky, které od konce května stojí na Smíchovském nádraží a na Andělu, mají snížit riziko přenosu nemocí od injekčních uživatelů drog. Sdružení Progressive, jež automaty nainstalovalo, věří, že by je mohli využít i narkomani, kteří jinak odmítají kontakt s pracovníky protidrogových organizací. Jedná se například o cizince, kteří nejsou ze svých zemí zvyklí na podobné služby.

Článek

Uzavřené komunity lidí například z Ruska nebo Ukrajiny, kteří si v Praze píchají injekčně drogy, jsou zatím málo zmapované. Problém je s nelegálními migranty, kteří nemají zájem o testy ani léčbu. Mnozí o službách vůbec nevědí a mají malé povědomí i o rizicích opakovaného používání stříkaček.

Za zhruba tři měsíce chce sdružení Progressive vyhodnotit výsledky projektu a pak se uvidí, co dál. Ve hře je možnost, že se automaty neosvědčí a vyvolají negativní odezvu. Je ale také možné, že se naopak rozšíří na jiná místa v Praze. Podle prvních výsledků to prý vypadá, že je o stříkačky velký zájem. Výhodou automatů je také fakt, že jsou dostupné celodenně a hlavně v noci.

Jiná velká pražská protidrogová sdružení o zavedení automatů zatím neuvažují. Vedoucí terénního programu organizace Drop In Alice Holečková sice automaty považuje za dobrý nápad, na jejich provoz ovšem organizace nemá peníze. Aby zajistila výměnu čistého injekčního materiálu, vysílá Drop In denně osm terénních pracovníků přímo do míst typu hlavní nádraží. Dvakrát týdně mezi narkomany chodí pracovníci Drop In i v noci.

Ani sdružení Sananim automaty neplánuje. "O automatu neuvažujeme, preferujeme přímý kontakt pracovníka s klientem," říká Martina Richterová - Těmínová z vedení Sananimu.

Každý rok se v Česku vymění téměř čtyři milióny stříkaček

V Česku se ročně vymění zhruba čtyři milióny injekčních stříkaček, třetina z nich v Praze. Vedle stříkaček nabízejí streetworkeři i kondomy, HIV testy, ale i vitamíny. Užívání drog špinavými stříkačkami způsobuje šíření žloutenky, viru HIV a dalších chorob.

V ČR je přibližně 30 000 problémových uživatelů drog, většinou injekčních. V Praze převládají závislí na opiátech, zejména heroinu a subutexu. V celé ČR je pak nejčastější drogou pervitin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám