Hlavní obsah

Aplikace dokáže navrátit lidem jejich hlas, pomáhá hlavně onkologickým pacientům

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Navrátit lidem vlastní hlas dokáže unikátní projekt Laryngo Voice, který několik let vyvíjela česká společnost CertiCon ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni. Jejich systém dokáže zachytit hloubku, barvu i intonaci hlasu. Uplatnění už našel například u onkologických pacientů, kteří o hlas přišli po chirurgickém zákroku.

Česká aplikace dokáže navrátit lidem jejich hlas, pomáhá hlavně onkologickým pacientůmVideo: Novinky

 
Článek

„V zásadě neexistuje systém, který by dokázal zachytit unikátní charakteristiky hlasu každého jednotlivce, naše unikátní řešení to umožňuje,“ uvedl projektový manažer společnosti CertiCon Kamil Matoušek.

Podle něj systém funguje tak, že člověk pomocí aplikace nahraje stovky až tisíce vět, počítačový algoritmus je pak na jejich základě schopen vytvořit model jeho hlasu.

„Velká výhoda tohoto řešení je to, že aplikaci můžete používat přímo z domova. Namlouvají se věty, které jsou v aplikaci předkládány, a pokud se podaří je kvalitně nahrát, jsou zvalidovány, pak se pokračuje v nahrávání vět dalších,“ popsal s tím, že systém následně dokáže vymodelovat i věty, které nebyly předtím nahrané.

Klíč ke štěstí tkví v lidském hlasu, dají se s ním léčit deprese

Zdraví

Na testování systému spolupracují s Klinikou otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice v pražském Motole. Zdejším pacientům, kterým hrozí ztráta hlasu po chirurgickém zákroku z důvodu zhoubných nádorů v oblasti krku, nabízí možnost uchování hlasu.

Dosud se používají k navrácení hlasu elektrický generátor, který vibrace v oblasti krku dokázal převést v hlas, nebo hlasové protézy. Ani jeden z nich však nedokáže navrátit hloubku, barvu ani intonaci pacientova hlasu tak jako nová aplikace.

Matoušek nicméně přiznává, že se nejedná o plnohodnotnou hlasovou náhradu, řeč se musí předem textově zadat do zařízení. „Není to hlasová náhrada jako taková, není to protéza, kterou by měl člověk implantovanou v sobě. Je to zařízení, kdy člověk musí pomocí počítače nebo telefonu text napsat, případně použít už existující text, a ten nechat zařízení přečíst,“ uvedl.

Nevěrného partnera lze odhalit i podle jeho hlasu

Vztahy a sex

Podle otorinolaryngologa Jana Betky z motolské nemocnice se možná ztráta hlasu z důvodu onkologického onemocnění týká všech věkových skupin. „Nejedná se pouze o starší pacienty. Týkat se může všech, mužů i žen. Hlavně pak těch, kteří kouří a pijí alkohol,“ uvedl s tím, že v Česku se jedná přibližně o desítky až stovky lidí.

Betka si také myslí, že projekt najde uplatnění i jinde. „Myslím si, že i pro budoucnost bude velmi důležité zachovat lidský hlas obecně. Možná nás bude těšit, když budeme za mnoho let vědět, jak mluvili naši rodiče a prarodiče,“ zmínil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám