Hlavní obsah

Zrcadla ve fitcentrech mohou ženy odrazovat od cvičení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Velká zrcadla umístěná na zdech fitcenter mohou odradit ženy od tělesné aktivity. Alespoň to vyplývá z jedné kanadské studie, podle níž se ženy, které cvičí před zrcadlem, cítí více unaveny a mají menší chuť dál cvičit, než ty, které své tělo nepozorují.

Foto: Miroslav Volf

Poslední společné loučení s bazénem při slavnostním zahájení

Článek

Studie, kterou zveřejnil vědecký časopis Health Psychology, se zaměřila na 58 žen v průměrném věku 22 let, které sportují jen čtvrthodinku denně. Její autoři dospěli k závěru, že ženy, které šlapaly na kole před zrcadlem, se po dvaceti minutách šlapání necítily dobře či alespoň ne lépe než před cvičením.

"Před zrcadlem si ženy více uvědomují samy sebe a myslí na své nedostatky, například: jsem tlustá, měla bych víc sportovat," vysvětlila Kathleen Martinová-Ginisová, hlavní autorka studie a profesorka na univerzitě McMaster v Hamiltonu.

Ženy posilovnu pro udržení ve formě nepotřebují

Naopak ty ženy, které šlapaly a nedívaly se přitom do zrcadla, se po cvičení cítily klidné a osvěžené. Martinová-Ginisová upřesnila, že zrcadla mohou být užitečná, především pro zkušené sportovce, kteří si potřebují ověřit, zda jim pracuje ta správná skupina svalů. Naopak na začátečnice mohou zrcadla působit odstrašujícím způsobem, upozorňuje.

Navrhuje, aby fitcentra měla prostory bez zrcadel, kde by nezkušené cvičenky mohly v klidu trápit tělo. Ostatně ženy nepotřebují tělocvičnu, aby se udržovaly ve formě, konstatuje profesorka. To jistě potěší většinu žen, které se ve fitcentrech rozhodně nevyžívají. "Půlhodinka rychlé chůze nebo túra je také dobrá," podotýká Kathleen Martinová-Ginisová a dodává, že jsou i jiné způsoby jak cvičit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám