Hlavní obsah

Stále se bojím o dceru, říká oběť stalkingu

Právo, Aleš Honus

Uříznutí uší, umístění bomby v automobilu, ale i vyvraždění rodiny před lidmi v obchodním domě. Takovým výhrůžkám musel čelit po dobu bezmála pěti měsíců vedoucí malé realitní kanceláře RK FM Radomír Kokeš z Frýdku-Místku.

Článek

Patří mezi lidi, kteří už na vlastní kůži poznali hrůzy stalkingu, bezohledného a nepřetržitého sledování vyhlídnuté osoby, spojené s výhrůžkami a nejednou i bezprostředním násilím. Bývalý policista Radomír Kokeš popsal exkluzívně Právu, co si takový člověk musí prožít.

K vazbě nebyl důvod

Během necelého půlroku dostal od anonymního vyděrače bezmála stovku textových zpráv. Policii se pachatele podařilo trpělivou prací po několika měsících najít. Jde o Roberta S., kterého v létě čeká soud pro trestný čin vydírání. Muž je stále na svobodě, protože policie nenašla zákonné důvody pro vzetí do vazby.

„Nikdy v životě jsem toho člověka neviděl,“ kroutí hlavou Radomír Kokeš a nechápe motiv. Dodává, že by nikomu nepřál to, co musel prožívat on a jeho blízcí.

„Pachatel mne mnohokrát sledoval. Věděl, jak jsem chodil oblečen, kde nakupuji, s kým jsem se bavil, jak vypadám. Z textů sms zpráv vyplývá, že mne špehoval, kde mohl,“ řekl. Telefonní číslo pachatel získal z inzerce, kterou Kokeš vyvěšuje v nákupních centrech.

Číslo si opsal a pak z internetových kaváren posílal své zprávy plné urážek a hrozeb fyzickou likvidací.

Dceru vozil do školy

„Kvůli vyhrůžkám jsem musel začít odvážet osmiletou dceru do školy. To trvá bohužel až dodnes. Dcera si nemůže hrát sama venku. Finanční ztráty firmy odhaduji na půl miliónu. Kvůli výhrůžkám jsem ukončil spolupráci s perspektivní zprostředkovatelkou. Plánovaný rozvoj firmy jsem odložil na neurčito,“ říká Kokeš. Zároveň mu „někdo“ poškrábal auto. Že šlo o stejného pachatele, se ale nedá prokázat.

S tím, že ho sleduje neznámý psychopat, musel seznámit i manželku a dceru. „Nepřeji nikomu každodenní dotazy osmileté dcery, která se ptá: tatínku, dneska nás nikdo nezabije?“ tvrdí.

Jako bývalý policista chápe, že Robert S. není ve vazbě a je vyšetřován na svobodě. Kvůli tomu, že nikdy neví, co se v hlavě tohoto vyšinutého jedince urodí, ale nemá dodnes klid.

„Je chyba v zákonech“

Podle Kokeše je chyba v zákonech, které podobné jednání považují zpočátku pouze za přestupek. Proto je podle něj velmi dobré, že systematické pronásledování, takzvaný stalking, bude nejspíš uzákoněno jako nový trestný čin. Následky stalkingu jsou často daleko závažnější než například při majetkové trestné činnosti. Nejdůležitější je však změna legislativy, aby tato nebezpečná činnost byla náležitě trestána, což je však úkol pro politickou reprezentaci.

"Kvůli dosavadní absenci skutkové podstaty takového jednání v trestním zákonu má policie svázané ruce k provedení rychlých opatření. Při nynější počáteční právní kvalifikaci jako přestupku nelze podezřelou osobu zadržet, navrhnout vazbu a nechat ji znalecky zkoumat,“ tvrdí Kokeš a upozorňuje na to, že podle statistik končí dvě procenta podobných výhrůžek vraždou.

Proto bývalý policista velice vítá chystanou novelu trestního zákona. „Policie dnes musí jednat v mezích platného zákona. Policista potřebuje pro výkonu služby jednoznačné a co nejjednodušší znění právní normy, aby mohl provést další opatření, například zadržení osoby a další nasazení kvalifikovanějších policejních sil. K tomu u dosavadní přestupkové kvalifikace zpravidla nedochází a snaha pomoci občanovi se může obrátit i proti policistovi,“ tvrdí Kokeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám