Hlavní obsah

Ženy rozpoznají hlas potenciální sokyně

Novinky, Veronika Hušková

Nevraživé pohledy přítelkyně, jejíž miláček je zabrán do hovoru s cizí ženou, možná nejsou vždy jen planým projevem žárlivosti. Ženy totiž mají podle vědců zvláštní senzor, který jim pomůže rozpoznat, zda potenciální rivalka s její polovičkou koketuje nebo se jen obyčejně baví.

Článek

Vědci z univerzity v Pensylvánii nechali poslouchat muže různé nahrávky ženského hlasu a ti je měli hodnotit podle přitažlivosti. O studii informoval server Daily Telegraph.

Výsledky ukázaly, že čím výše byl hlas položený, tím byl pro respondenty atraktivnější. Zvlášť, měli-li si vybrat ženu takzvaně na jednu noc. Když pak poslouchaly stejnou sérii nahrávek ženy, dokázaly přesně určit, které hlasy muži zvolili.

Výzkumní pracovníci se domnívají, že vyšší hlas působí u žen mladistvěji, koketně a je celkově pro budoucího partnera přitažlivější.

Vysoký hlas symbolizuje plodnost, hluboký dominanci

"Tyto výsledky podporují naši hypotézu, že ženy používají vokální signály a charakteristiky, když se snaží rozpoznat možnou hrozbu svých konkurentek," řekl doktor David Klade, antropolog, který studii vedl.

"Vrhá to nový pohled na to, jak si muži vybírají a jak o ně ženy soutěží. Nám vyšlo, že by se ženy měly obávat nejvíc konkurentek s vysokým mladistvě znějícím hlasem."

Typ hlasu, který je pro muže vysoce přitažlivý a pro ženy velmi velmi ohrožující je například hlas herečky Renée Zellwegerové alias Bridget Jonesové.

Ze studie zveřejněné v časopise Osobnost a individuální rozdíly tedy vyplývá, že vysoký hlas symbolizuje pro muže mladistvost a tím pádem i plodnost, zatímco hluboký hlas může být signálem nežádoucí dominance.

Proto se podle vědců dá u žen očekávat, že se při koketování budou snažit zvýšit svou šanci tím, že nasadí hlas o něco výše.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám