Hlavní obsah

Závislost na sexu může být velmi nebezpečná

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, kdy většina sexuologů tvrdila, že závislost na sexu neexistuje a že je to jen výmysl hollywoodských hvězd. Ovšem dnes je již situace jiná. Podle většiny odborníků sexuální závislost existuje a lze ji přirovnat k drogové závislosti či k závislosti na alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Závislost na sexu není jen zvýšená potřeba. Jedná se doslova o posedlost sexem.

Článek

Termín sexuální závislost se poprvé dostal do povědomí veřejnosti v roce 1990, a to díky herci Michaelovi Douglasovi, který nejenže přiznal svou závislost, ale podstoupil i kvůli tomu odvykací léčbu. Po delší odmlce se ke shodné závislosti přiznal i herec David Duchovny (v roce 2008) a nedávno také golfista Tiger Woods, jenž tím zdůvodňuje své odhalené nevěry.

Otázkou je, zda ve všech případech záletníků jde skutečně o závislost. Nejedná se totiž o pouhou zvýšenou sexuální potřebu, ale doslova o posedlost sexem. Závislí totiž nemají jen sex několikrát denně, ale sex je naprostou náplní jejich myšlenek. Vlastně se nedokážou soustředit ani na nic jiného, jen na své sexuální uspokojení. Nutkavé představy ovládnou zcela jejich životy, koníčky, zájmy, vztahy… Prostě úplně vše.

Tak jako u závislosti na drogách touží nemocný po častějších a častějších dávkách, tak i sexuálně závislí touží víc a víc po svém uspokojení. Nemůžou si pomoci. A postupem času se přestanou zcela ovládat.

Pokud nemají skutečný sex, pak masturbují, a to téměř všude. Závislí na sexu totiž nemusí střídat partnery, většině stačí jedna partnerka a zároveň sebeuspokojování. A proto nelze věřit všem, kteří svou nevěru zdůvodňují právě touto závislostí.

Foto: Profimedia.cz

Tiger Woods

Nebezpečné množství endorfinů

Lidský mozek produkuje endorfiny, které navozují příjemný pocit doprovázející libido.

Jde prakticky o podobné chemické reakce, jako se dějí při konzumaci drog a alkoholu. Stejně jako u alkoholu však může při vysoké produkci těchto látek dojít k otravě nebo k závislosti.

Tudíž i závislý na sexu může prožívat absťák, a to zcela podobně, jako je absťák na drogách. Jeho mozek se začne chovat nepřirozeně. Někdo se začne podceňovat, jiný začne být příliš kritický až agresivní, někdo upadá do těžkých depresí.

Navíc šílená touha po sexu ho dovede až k nejrůznějším zvrácenostem a nepřístojnostem, takže pro okolí se stává nejen nepochopeným, ale také dosti „nechutným“ bláznem.

Nejedná se o pouhou zvýšenou sexuální potřebu, ale doslova o posedlost sexem. Závislí totiž nemají jen sex několikrát denně, ale sex je naprostou náplní jejich myšlenek.

Příčiny každé závislosti pramení z nedostatků

Nejčastější příčinou všech závislostí bývá životní nerovnováha a naše potřeba tuto nerovnováhu nějakým způsobem vyrovnat. Bohužel většina lidí má sklony se s problémy vyrovnávat po svém a většinou volí ty nejsnazší prostředky či činnosti.

Pro každého je to něco jiného, ovšem největší potíž je v tom, že se nám velmi často tyto vyrovnávací manévry vymknou z ruky a začnou nás ovládat.

Na základě jedné nerovnováhy se tak objevuje velká potřeba po drogách, alkoholu, sportu, ale i sexu.

Závislost na sexu tedy může být vyvolána nějakými psychickými problémy z dětství, z přílišného stresu, z nějaké šokové události apod. U každého to může být zcela něco jiného, v každém případě to vychází ze stavu naší psychiky.

Jak vystoupit z kruhu ven

Odborníci se shodují, že ze sexuálního labyrintu není snadné vystoupit. A to proto, že při sexu dochází v podstatě mnohem snáze a rychleji k vylití endorfinů do těla než u jiných aktivit, a tak se k závislosti musí přistupovat naprosto shodně jako k té drogové.

Léčba závislosti na sexu je tedy obdobná jako u jiných závislostí. Většinou se jedná o terapii v podobě skupinových sezeních. Ovšem velmi záleží na psychoterapeutovi a jeho používaných metodách.

Například Tiger Woods se snaží svou závislost na sexu dostat pod kontrolu na známé klinice Behavioral Health and Addiction Services clinic v americkém městě Hattiesburg. Běžně pacienti na této klinice podstupují šestitýdenní program, který jim pomáhá ovládnout své touhy, a to především pomocí jógy a skupinových sezení.Ovšem Tiger má léčebný program ušitý přímo na míru a sezení má určené pouze pro sebe.

Většina odborníků se snaží nalézt podstatu věci a tedy i důvod, jenž způsobil životní nerovnováhu.

„Osobně se zaměřuji, kde je ono „vychýlení“ (nedostatek nebo naopak přebytek něčeho), co nutí lidi tuto nerovnováhu vyrovnávat třeba zrovna konzumací pornografie. Když jedinec totiž přijde na to, co doopravdy jeho život postrádá nebo co mu v něm překáží, postará se o to, aby to získal nebo odložil a náhražku pak již nepotřebuje.

Tento proces však může být samozřejmě různě složitý, náročný či dlouhý, podle toho, jak velká je vzniklá nerovnováha a jak podstatnou součást života dotyčného daná závislost tvoří,“ vysvětluje psycholožka Kateřina Filasová ze Sexuálně.cz.

Každý by měl mít na paměti, že tak jako jiné závislosti i závislost na sexu je škodlivá, a to především proto, že omezuje a brání v normálním životě, a to nejen závislému, ale i jeho partnerovi.

Proto pokud je sex to jediné, na čem vám záleží, na co myslíte, co vám dělá skutečnou radost, pak neváhejte a vyhledejte pomoc odborníka. Čím dřív to uděláte, tím dříve se vám bude lépe žít a dýchat.

Reklama

Související témata:

Související články

Pravidelný sex je pro zdraví muže nezbytný

Sex je pro mužské tělo nezbytný. Podle vědců by se pánové měli věnovat bezpečným sexuálním praktikám velmi pravidelně. Pokud totiž svůj pohlavní orgán...

Výběr článků

Načítám