Hlavní obsah

Zásadní rozdíly mezi pravou a toxickou láskou

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při hledání partnera málokdo uvažuje o tom, že to, co začne jako krásný vztah plný vzrušení, přitažlivosti a lásky, může poměrně snadno přejít v nezdravý svazek plný hádek, omezování a bolesti. Pravou lásku tak může velmi snadno nahradit láska toxická.

Foto: Profimedia.cz

Počáteční zamilovanost se může velmi rychle proměnit v toxickou lásku.

Článek

Pro lásku jsou mnozí lidé ochotni nejen vydržet hodně, ale i hodně obětovat. Někdy navíc ani sami netuší, že to, co považují za gesta pravé lásky ze strany protějšku, jimi rozhodně není, a oni žijí v nezdravém toxickém vztahu.

Jak ale poznat rozdíl? Podle vztahových odborníků stačí sledovat několik základních klíčových ukazatelů.

Podpora

Ve vztahu, který je založen na pravé lásce, je nejdůležitější rozvoj sebe sama a také vzájemná podpora. Obě strany by pro sebe měly chtít vždy to nejlepší. Je třeba ale pracovat hlavně sám na sobě. Abyste mohli začít milovat někoho jiného, je totiž třeba nejdřív milovat sám sebe, uvedl psycholog Michael W. Regier pro server Yourtango.

Těžký život s narcisem

Vztahy a sex

V toxickém vztahu se primární pozornost partnerů soustředí na vztah a hlavně to, jak působí jako celek a jak v něm oni sami vynikají. Navzájem jeden druhého nevylepšují ani nepodporují.

Svoboda

Součástí skutečné lásky je i pohoda a svoboda v oddělených zájmech. Každý v páru může mít své vlastní přátele a další vztahy mimo ten romantický. Může se věnovat svým zájmům, aniž by přišlo nějaké pokárání.

Závislost na lásce může být velmi nebezpečná

Vztahy a sex

V toxickém vztahu naopak dochází k naprostému zapojení jednoho člověka do života toho druhého. Jeden bez druhého neudělají ani krok, což by se dalo označit jako spoluzávislost jednoho na druhém.

Individualita

Ve vztahu založeném na skutečné lásce není problém přijmout individualitu protějšku. Víte, koho jste si vybrali, a nedělá vám problém s dotyčným být.

V toxickém vztahu je naproti tomu jasně viditelná snaha změnit protějšek v někoho, s kým byste byli mnohem raději. Dotyčný tak nikdy nebude milován takový, jaký ve skutečnosti je.

Intimita a sex

V pohodovém vztahu je intimita svobodnou volbou, která roste z lásky, důvěry, péče a vzájemného přátelství. Není jen o sexu, ale o všem, co se děje před ním i po něm.

Sexuální agresi často spustí alkohol

Vztahy a sex

V toxickém vztahu je naopak sex nástrojem, kvůli kterému jste pod tlakem, cítíte se nesví a musíte se přizpůsobit potřebám partnera. Nucení k sexu by nemělo být nikdy součástí vztahu.

Komunikace

Ve zdravém vztahu dokážou partneři vést konstruktivní rozhovor, snaží se navzájem si porozumět, stejně tak jsou schopni konstruktivní kritiky.

Komunikace v toxickém svazku je naopak plná obviňování, útoků nebo manipulace, která je podle odborníků tou největší vadou ve vztahu.

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s partnerem

Vztahy a sex

Anketa

Máte osobní zkušenost s toxickým vztahem?
Ano, v jednom takovém zrovna jsem
36,2 %
Ano, ale už naštěstí skončil
52,7 %
Ne, naštěstí mě nic takového nepotkalo
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6004 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Život v platonickém manželství

Do manželství nemusí vstupovat pouze partneři, kteří se vášnivě milují a navzájem se přitahují. V posledních letech totiž sílí trend tzv. platonického...

Co nedělat na začátku nového vztahu

V počátcích vztahu cítíme vlnu zamilovanosti, díky které nevidíme, neslyšíme a máme zaslepený úsudek. Přesto bychom měly stát nohama pevně na zemi a vyhnout se...

Výběr článků

Načítám