Hlavní obsah

Za sexem do Kanady

Právo, Radim Uzel

Právě jsem se vrátil z Montrealu. Tentokrát tam nebyla olympiáda nebo světová výstava, ale XVII. Mezinárodní sexuologický kongres. Toto celosvětové sexuologické setkání se koná každé dva roky. Tentokrát se na něm sešlo téměř 2000 odborníků z celého světa. Cestou domů jsem přemýšlel, co by čtenáře mohlo z kongresu zajímat.

Článek

Těžko to bude registrace mozkové činnosti při ženském orgasmu, kterou udělali v Austrálii. Takové přístrojové vybavení se do české ložnice ani nehodí. Pozornost čtenářů by spíš mohly vzbudit zvláštní sexuální praktiky střední třídy v Guadalajaru v Mexiku. Také sexuální fantazie a masturbační aktivita v Nigérii nejsou bez zajímavosti.

Přes všechnu tu vnější mezinárodní pestrost však člověk začne mít brzy dojem, že lidská sexualita v různých zemích světa se od sebe téměř neliší. Navíc i v intimních sférách života probíhá všudypřítomná globalizace.

Pozoruhodný je však všeobecný posun k větší otevřenosti a toleranci. Možná, že to způsobuje právě stále zřetelnější formování jakési jedné celosvětové sexuální vesnice. V ní je rázem normální i to, co lidé ještě nedávno považovali za úchylné. Věci, o kterých lidé ještě včera mluvili šeptem, dnes mohou vykřičet nahlas na návsi. A právě tato sexuální otevřenost bude asi příčinou rehabilitace dříve zakázaných praktik, které strážci morálky často označovali za nemravné.

Větší otevřenost se projevila také v kongresové prodejně knih. Kromě seriózních vědeckých publikací oplývala i haldami populárních poučení. Mohli jste se v nich dočíst o správných technikách masturbace, o různých metodách, jak dosáhnout orgasmu, o erotických masážích, o tantrickém sexu a o desítkách jiných témat. Pod tíhou těchto knížek se ostatně prohýbají i regály českých knihkupectví. Když pak některou z nich prolistujete, rázem máte dojem, že staroindická Kámasútra je pouhý šálek slabého čajového odvaru.

Erotic bondage handbook

V Montrealu se však objevily i takové knihy, které jsem dosud u nás neviděl. Stačilo třeba otevřít nejobjemnější Erotic bondage handbook. Rázem jste se ocitli v ráji sadomasochistických praktik. Na 324 stranách v ní názorně zobrazují a popisují techniky, jak partnera připoutat k posteli nebo svázat. Ale nejen to. Je tu také pojednání o provazech, špagátech a lanech. Vysvětlení zajímavých uzlů. Stejně jako praktické rady, jak předcházet odřeninám a poraněním, respektive jak tyto následky sexuálního dobrodružství léčit.

O něco méně obsáhlé byly knížky o orálním sexu. I když ani tady nešlo o nějaké útlé brožury. Pozoruhodná je skutečnost, že zatímco kniha o uspokojování muže má 250 stran, vystačí popis ženského orálního sexu s pouhými 182 stranami. Ejhle, opět jeden námět k feministickému protestu. Také videonahrávky a DVD nosiče nabízely v desítkách variací návody sexuálních postupů. Od normální pornografie je odlišovala pouze inzerovaná supervize odborníků. A pochopitelně podstatně vyšší cena. Masturbační nácvik ženského orgasmu tak přijde asi na 1300 Kč. To je ovšem kazeta pro samouky. Pokud by měl někdo zájem o celý kurs, koná se v Dánsku a je asi ještě desetkrát dražší.

Při těch cenách nebylo divu, že jsem si z nabízeného populárního sortimentu nic nekoupil. Tím více jsem obdivoval jednu kolegyni z Vietnamu. Koupila si skoro všechno.

Příští celosvětový kongres sexuologů bude za dva roky v australském Sydney. Tak abych už pomalu začínal šetřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám