Hlavní obsah

Vztahová amnézie aneb Když partner zapomíná na důležité věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomíná váš partner pravidelně na vaše narozeniny či společné výročí nebo popírá, že řekl něco, co skutečně řekl, či si nepamatuje nějaký společný zážitek nebo něco jiného z pohledu vztahu důležitého? Pak zřejmě trpí vztahovou amnézií.

Foto: Profimedia.cz

Vztahová amnézie spočívá v systematickém zapomínání pro druhého důležitých věcí.

Článek

Vztahová amnézie spočívá v systematickém zapomínání okamžiků, událostí, zážitků či jiných situací, které jsou přitom pro druhého ve vztahu důležité. Nemusí jít přitom o nevšední události, ale i každodenní okamžiky. Stejně tak se může jednat o pozitivní záležitosti, jako o nepříjemné diskuze či situace. Zkrátka jeden z partnerů má problém si zapamatovat něco, co je pro druhého po emocionální stránce podstatné.

Často jde přitom jen o to, že každý události zpracovává, cítí a prožívá jinak, tudíž ani jejich vzpomínky nejsou stejné. To, co tedy pro jednoho může být důležité, pro druhého tomu tak být vůbec nemusí. Paměť každého z nich se tak může značně lišit, kvůli čemuž často vznikají mezi nimi spory. Ve skutečnosti tak nemusí mít pravdu ani jeden z nich, protože každý tu konkrétní věc prožil po svém a tedy jinak.

Někdy ale za vztahovou amnézií může stát i nedostatek zájmu, a to především tehdy, když se z láskyplného vztahu stala rutina. V takovém okamžiku je pro mnohé jedince těžší si cokoliv zapamatovat, protože se na to nedokážou dostatečně soustředit a jsou nepozorní. Lidé si totiž mnohem lépe zapamatovávají vše, co je spjaté s intenzivní emocí. Jakmile tedy došlo k pohasnutí emocí a ze vztahu se stává zvyk, i paměť selhává častěji.

Proč nemůžeme věřit vlastní paměti

Zdraví

Ke vztahové amnézii mají blízko často i lidé s určitými osobnostními rysy. Zatímco jeden si je schopen pamatovat naprosto vše, jiný má tendenci vše zapomenout. U prvního z nich odborníci hovoří o neurotických rysech, u druhého o převažujících schopnostech života v přítomnosti. Pro toho prvního je tedy zásadní zapamatovat si každé slovo i zážitek, a pokud to nemá partner stejně, cítí se dotčeně, naopak pro toho druhého není důležité, co se stalo v minulosti, svou pozornost zaměřuje jen na přítomnost.

V některých vztazích jeden z partnerů předstírá, že si nepamatuje relevantní události, a to pouze za účelem manipulace s tím druhým.

Někdy ale za vztahovou amnézií mohou stát i strategie emoční manipulace. Tvrzení, že si jedinec něco nepamatuje, může být tedy jen nástrojem, jak se vyhnout odpovědnosti či jak získat jiný druh výhody apod. Pokud to praktikuje často a systematicky, může to vést až k tomu, že partner začne pochybovat o vlastním úsudku a bude vydán na milost a nemilost druhému. Odborníci v této souvislosti hovoří o gaslightingu.

Dopady vztahové amnézie?

Pokud jeden z partnerů si na daný okamžik pamatuje a druhý ne, může se stát, že se kvůli tomu první bude cítit uraženě a zraněně. Může ho přepadat pocit, že je ten druhý nebere vážně, neváží si jejich společného času a nejsou pro něj prioritou.

Na druhou stranu ten, kdo má amnézii se může cítit pod tlakem a nerozumí všem těm výčitkám, kterými je zahrnován. Obvinění z nedostatku lásky je může urazit stejně dobře.

Ne náhodou může právě tento problém za celou řadu konfliktů a hádek.

Co s tím?

Vždy záleží na tom, co je příčinou amnézie, což odhalit není vždy úplně snadné. Pokud se jedná o nedostatek pozornosti, bude tento postoj patrný i v jiných aspektech vztahu. To samé může platit i u manipulací. V těchto případech je tedy vždy dobré zvážit ukončení vztahu. Může to být totiž jediný způsob, jak si uchovat vlastní integritu. Pomoci může i vyhledat odborníka a zvážit s ním všechny možnosti.

Pokud ale vztah jako takový funguje, pak za ztrátou paměti obvykle stojí zbylé důvody. V tomto případě je důležité začít o problému otevřeně mluvit a najít společně řešení, jak na tyto věci pohlížet.

I když si partner nepamatuje stejné události nebo okamžiky jako vy, nebo si je pamatuje trošku jinak, ještě to neznamená, že vás nemiluje či si vás neváží. Často může jít skutečně o banální problém, a pokud se nad tím společně dokážete zasmát, pak to je známka, jak moc dobrý vztah mezi sebou máte.

Zkuste si o tom v klidu popovídat, případně nalézt společný kompromis. Zapomeňte jednoduše na to, že druhý bude přemýšlet a zpracovávat věci stejně jako vy.

Zapomínání je ve skutečnosti forma učení. Mozek si dělá prostor na důležité věci

Zdraví

Mozková mlha neboli zamlžení mysli může jednou za čas potrápit každého

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám