Hlavní obsah

Virózám se dá bránit i otužováním

Novinky, Vladimír Prokop, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V této roční době se často potkáme s lidmi, kteří kašlou, kýchají a stěžují si na svůj zdravotní stav. Přesto pracují, cestují, a mnohdy dokonce navštěvují kina a divadla. Roznášejí infekci a jsou příčinou onemocnění dalších postižených.

Foto: Petra Hnátková

Vozidlo záchranné služby naložené humanitární pmocí

Článek

Příčinou viróz a původcem onemocnění jsou různé kmeny virů. Pokud se jedinec, který je vnímavý nebo oslabený, dostane do kontaktu s jejich infekční dávkou, onemocní. Je důležité vědět, že k tomu, aby nemoc vznikla, musí být vždy splněny dva předpoklady. Člověk musí být oslaben a viry musí mít dostatečný počet a sílu.

Pozor na komplikace

Otevřenou cestu infekce představuje sliznice horních cest dýchacích. Proto je také tak časté postižení krku, nosu a uší. Jednou z nejznámějších viróz je chřipka. Po počátečním stadiu (inkubační době) dochází k rozvoji onemocnění, které je vždy následováno bakteriální infekcí. Inkubační doba trvá asi dva dny. Pacient trpí zpočátku celkovou slabostí, mrazením a jen zvýšenou teplotou. Zkrátka necítí se dobře. Pak dojde k propuknutí onemocnění.

Léčí se příznaky

Dosud nebyla vyvinuta stoprocentně účinná látka, která by spolehlivě zahubila množící se viry. Proto má např. v předcházení chřipky největší význam očkování. Při vakcinaci se do organismu vpraví mrtvé nebo oslabené viry, které onemocnění nemohou vyvolat. Pouze pomohou vytvářet protilátky, které potom tělo chrání. Problém však bývá v tom, že se viry mění, jejich struktura se každý rok mění a vakcína proto působí jenom částečně a krátkodobě. Dobře se ale dají tlumit projevy onemocnění - kašel, rýma, horečka. Pokud dojde k bakteriální infekci, je nezbytné léčit ji antibiotiky. Výjimečně při určitých komplikacích se uplatní ichirurgické řešení.

Prevence hraje velkou roli

Při ochraně proti virózám mají nezanedbatelný vliv preventivní opatření. Rozvoj onemocnění se totiž dá ovlivnit. Vnímavost organismu se dá potlačit postupným posilováním imunity (užíváním vitamínů, otužováním) a již zmíněným očkováním. Také druhý předpoklad rozvoje infekce - dostatečná infekční dávka - se dá vyloučit nebo alespoň omezit. A to jedině tím, že se budeme vyhýbat kontaktům s nemocnými. Člověk šíří infekci během inkubační doby a ještě asi tři dny po propuknutí příznaků. Virózy stále představují veliký problém a k jejich vymýcení jsou vynakládány ohromné částky. Bojujeme s nimi po celý život každý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám