Hlavní obsah

Věk, špatné zkušenosti a rutina aneb Kvůli čemu lidé ztrácejí zájem o sex

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v partnerském vztahu často řeší otázky spojené se sexem. Jaké jsou nejlepší pozice? Jak často se druzí milují, existuje nějaký ideální počet styků za určité období? Kromě četnosti nebo kvality se ale stále častěji mnozí zabývají i závažnějším problémem – a to narůstajícím nezájmem o sex ze strany partnera. Jak jsou na tom muži v porovnání se ženami, a jaké jsou nejčastější důvody?

Foto: Profimedia.cz

Důvodem nezájmu o sex mohou být kromě jiného i špatné zkušenosti z předchozích vztahů.

Článek

Nová studie publikovaná v časopise BMJ Open analyzovala data sebraná během průzkumu, který probíhal v letech 2010 až 2012. Studie se zúčastnilo 4839 mužů a 6669 žen v rozmezí 16 až 74 let, kteří měli během posledního roku alespoň jednoho sexuálního partnera. Hlavní bod průzkumu byl jasný – zjistit, jak jsou na tom lidé se sexem, jak ho hodnotí, i jaký zájem o něj mají.

Výsledky jsou více než zajímavé. Patnáct procent všech mužů a 34 procent žen prohlásilo, že se v poslední době potýkají s nezájmem o sex. Podle vědců to bylo nejčastěji spojováno s věkem, ale také fyzickým a mentálním zdravím dotazovaných. Celkově větší nezájem byl také pozorován u mužů i žen, kteří se někdy v minulosti potýkali se sexuálně přenosnou chorobou, nebo byli násilím nuceni k sexu.

Muži i ženy vykazovali rovněž nižší zájem o sexuální záležitosti, pokud se během posledního roku potýkali s nějakými vztahovými problémy, nebyli si s partnerem emočně blízcí nebo nebyli schopni vzájemně mluvit o sexuálních problémech. To všechno je podle vědců poměrně pochopitelné, co je ale podle nich zarážející, je vysoký rozdíl mezi muži a ženami, co se nezájmu týče.

Co stojí za větším nezájmem žen?

Jedním z mnoha vysvětlení může být fakt, že ženy jsou citlivější, a celkově více prožívají úpadek romantiky i zájmu, které byly na počátku vztahu výraznější.

„S nezájmem o sex se potýká mnoho párů, a to nejčastěji ve chvílích, kdy se z něj stává běžná rutina,“ potvrzuje pro Women´s Health magazine David Klow, zakladatel Skylight Counseling centra v americkém Chicagu, které se zaměřuje na rodinné i vztahové poradenství. Jak se podle něj z podobné rutiny vymanit? Prý nejlépe pomáhá vyzkoušet nové pozice při milování nebo nová netradiční místa.

Psycholožka Ramani Durvasulaová radí zvážit i takzvané rychlovky. „Sex nemusí být vždy o svíčkách a předehře. Někdy to může být zajímavější bez jakéhokoli plánování,“ dodává. Nevinné objímání, vzájemné dotýkání na běžné denní bázi může být podle ní také způsobem, jak zlepšit upadající situaci v ložnici.

Kromě všech rad je ovšem důležité i něco jiného – mluvit o svých pocitech či problémech. Ať už doma v soukromí, nebo s pomocí odborníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědecky prokázané příznaky zamilovanosti

Pocit zamilovanosti prožívá každý člověk různě. Někdo je zamilovaný často a zná tento pocit velmi dobře, jiní si ovšem nemusí být jistí, zda je to láska, nebo...

Výběr článků

Načítám