Hlavní obsah

Vědci konečně rozluštili záhadu ženského vyvrcholení

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci po celá staletí hledali pravý důvod ženského vyvrcholení a až nyní se jim dostalo odpovědi. Za ženským vyvrcholením stojí zvýšení plodnosti ženy. Podle amerických vědců právě orgasmus pomáhal pravěkým ženám k ovulaci, a tedy k uvolnění vajíčka, a zvyšoval tak šanci na oplodnění.

Foto: Profimedia.cz

V dávné minulosti byla ovulace spuštěna vždy až po orgasmu.

Článek

Dřív se tedy podle vědců ženám uvolnilo vajíčko pouze tehdy, když u nich během sexu došlo k orgasmu. Podobně je tomu ještě dnes u mnoha druhů savců například králíků, fretek, velbloudů či koček.

Mužskou stimulací ženských orgánů určité hormony přiměly vaječníky k ovulaci a vajíčko dostalo šanci k oplodnění spermií. Evolučním vývojem pak došlo ke změně a dnes po stovkách tisíc let, ženy ovulují každý měsíc samy, stejně jako je tomu u krav, potkanů či psů. Spolu s menstruačním cyklem se změnila i poloha klitorisu (poštěváčku), který byl původně skryt ve vagině. Touto změnou se pak u žen snížila pravděpodobnost dosažení orgasmu pohlavním stykem.

„To, že některé ženy nedosahují orgasmu, je jen přirozený výsledek evoluce. K dosažení orgasmu u žen je tak zapotřebí vyvinout zvláštní úsilí. Nicméně důležité je, že žena dokáže žít uspokojivý sexuální život i bez dosažení orgasmu,” vysvětluje pro Daily Mail profesor Gunter Wagner, jenž se specializuje na Yaleově univerzitě na evoluční biologii.

Tajemství hormonálního napětí

Tým profesora Wagnera se ve svém výzkumu zaměřil na hormony uvolňované u samic savců při sexu. Nejvíce přitom docházelo k uvolňování hormonů dobré nálady, a tedy prolaktinu a oxytocinu, které zároveň stojí i za spouštěním ovulace.

V důsledku tohoto zjištění tak vědci předpokládají, že v minulosti byla ovulace spuštěna vždy až po orgasmu. „Myslíme si, že toto hormonální přepětí charakteristické pro lidský orgasmus je tím, co ovlivňuje plodnost napříč živočišnými druhy,” dodává Dr. Mihaela Pavlicevová z Centra pro prevenci předčasného porodu v Cincinnaty, jež se na výzkumu také podílela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám