Hlavní obsah

V čem spočívá tajemství dlouhodobého vztahu

Novinky, bok

Pod označením ideální partner si každá žena představí trochu něco jiného. Podle některých má být takový muž především pohledný, jiným záleží více na materiálních věcech. Podle odborníků ve skutečnosti ale existuje konkrétní faktor, který zásadně ovlivňuje spokojený vztah a jeho budoucnost. Jsou jím společné životní hodnoty.

Foto: Profimedia.cz

Rozdílné životní hodnoty mnohé vztahy předem předurčují k nezdaru. Naopak jsou-li partneři na stejné vlně, mají velkou šanci na společnou budoucnost.

Článek

Opravdová kvalita partnera jen málokdy odpovídá tomu, co si ženy myslí, uvádí psycholog Peter Pearson pro Independent. Dle jeho vyjádření spočívá 'svatý grál' každého vztahu v nalezení partnera, který sdílí stejné základní hodnoty a má podobnou životní vizi.

Pro mnohé ženy přitom bývá prvotním důležitým faktorem při hledání vzájemná přitažlivost a touha. Jak ale dodává doktor Pearson, jde jen o chemickou reakci, která časem změní své 'složení' a vyprchá. Naopak společné hodnoty a s nimi společné životní cíle zůstanou, uvedl pro Tech Insider.

Společné zájmy či aktivity jsou jistě přínosem, při jejich sdílení se ale stále dá hledat nějaký kompromis, k čemuž u životních zásad nedochází. „O životních hodnotách jednoduše nesmlouváme,” tvrdí psycholog.

Rozdíly v hodnotách jako semínko zla

Jako příklad uvádí běžnou životní situaci, kdy muž dává přednost sledování kriminálních příběhů v televizi, partnerka naopak vyhledává pouze romantiku. Pokud je pár ochotný o tom debatovat, může vcelku jednoduše dospět ke kompromisu, který bude schůdný pro oba.

Naopak pokud žena touží v životě dosáhnout jistého společenského postavení zbohatnout, a partner se o finance vůbec nezajímá, může dojít velmi brzo ke střetům a problémům. Každý z nich má jinou vizi, kam svůj život směřovat a neshoda na takové úrovni nemůže podle Pearsona tvořit základy pro stabilní vztah.

Z vlastní zkušenosti uvedl i spor jednoho z párů, který k němu docházel. „Muž měl vždy velký sen postavit si honosný dům, u kterého bude nejdůležitějším aspektem výhled do okolí. Jeho partnerka naopak jeho sen nesdílela, považovala ho za nehospodárné plýtvání penězi a doslova jím opovrhovala,” popsal jeden z případů.

Samozřejmě existuje řešení, kdy se jeden z partnerů přizpůsobí tomu druhému, ať už ze strachu s odmítnutí nebo opuštění. Pak ale psycholog mluví o pokřivení jeho osobnosti, kdy zrazuje svou podstatu. Jednoduše řečeno není tím, kým chce být.

„Kompromis v životních hodnotách a postojích jednoduše nebude fungovat. Dříve nebo později přeroste i malá nespokojenost do obřích rozměrů,” uvedl na závěr psycholog.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám