Hlavní obsah

Tradiční velikonoční mrskačka má zaručit ženám krásu, zdraví a plodnost

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonočním pondělím vrcholí křesťanské oslavy zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Kromě bohoslužeb patří k Velikonocům především tradiční pomlázka (dle regionu mrskačka, hodovačka či šmigrust).

Lze mrskání pomlázkou považovat za formu náslilí?Video: Novinky

 
Článek

Chlapci a muži na Velikonoční (nebo také Červené) pondělí chodí od domu k domu, aby "vyšlehali" dívky a ženy. Původem pohanská tradice mrskání dívek má paradoxně poetický význam. Muži tak o dívku prostě projevují zájem. Vyšlehání proutkem, pomlázkou (tatarem), vařechou či jalovcem má ženám zaručit mládí, krásu, zdraví a plodnost.

Na Moravě koledníci navíc polévají dívky vodou a není výjimkou, že je dívka rovnou vymáchána v potoce nebo ve vaně. Oblíbené je i stříkání nepříliš voňavými parfémy s prošlým datem spotřeby.

Někde je zvykem, že se po poledni či na druhý den úlohy otočí a na mrskačku chodí ženy.

Chlapci si výpraskem obvykle vykoledují sladkosti, pentli na tatar, slivovici, drobné pohoštění či nejčastěji barvené vejce - kraslici.

Vejce bylo od nepaměti magickým předmětem. Symbolizovalo plodnost a často se mu jako zdroji života přisuzovala i nadpřirozená moc. Barvení vajec je staré více než pět tisíc let. Známé je z Číny. Ve spojení s lidovou tradicí je zvyk zdobení vajíček doprovázený řadou obřadů a pověr. Vejce něco skrývá, je jako zamčený hrob, ve kterém je přesto ukryt život. Tady je zřetelné symbolické spojení se zmrtvýchvstáním Ježíše a s křesťanskými Velikonocemi.

Anketa

Dodržujete velikonoční tradice spjaté s pomlázkou?
Ano
63,3 %
Ne
36,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7353 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám