Hlavní obsah

Sýr může být stejně návykový jako morfin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle amerických lékařů muže být sýr stejně návykový jako morfin. Doktor Neal Barnard z Lékařského komitétu pro odpovědnost v medicíně prohlásil, že je sýr návykový kvůli miniaturním dávkám morfinu, které se do něj dostávají z kravských jater. Informoval o tom zpravodajský server Ananova.

Foto: Roman Jinšík ml.

Průvod masek

Článek

Doktor Barnard ve své knize "Prolomit svůdnost jídla: Skryté důvody touhy po jídle a Sedm kroků, jak s nimi přirozeně skončit" vysvětluje, proč jsou lidé závislí na čokoládě, cukru, mase či sýru. "Příčina, proč máme pocit, že se bez nějaké potraviny neobejdeme, je biochemického původu," tvrdí lékař.

"Například sýr obsahuje vysoké hodnoty kaseinu, což je mléčný protein, který se během trávení štěpí na opiátové sloučeniny na bázi morfinu, kterým se říká "kasomorfiny". Právě tyto opiáty jsou zodpovědné za pouto, které se utvoří během kojení mezi matkou a dítětem. Není proto nijak překvapující, když se utvoří pouto mezi dospělým člověkem a ledničkou," píše.

Doktor Barnard se domnívá, že by jeho publikace mohla pomoci lidem, kteří trpí nadváhou a jsou závislí na nezdravém jídle typu fast foodu. Lékař jim chce dokázat, že s jídlem je to stejné jako se závislostí na tabáku. Dietolog proto vytvořil třítýdenní program, který lidem pomůže zbavit se závislosti tím, že změní své zvyky, začnou cvičit a více spát.

Reklama

Výběr článků

Načítám