Hlavní obsah

Studie tvrdí: Jaký šéf, takový zaměstnanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracujete pod tyranským vedením a často přemítáte, o kolik lepší byste byli v roli svého šéfa? Nová studie ukázala, že to tak být nemusí. Podle vědců totiž dvě třetiny zaměstnanců zrcadlí chování svých nadřízených.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z naší studie je jasné, že nepřátelské chování pramenící z nadřízených funkcí pravděpodobně poškozuje nejen jednotlivce z hlediska jejich emočního vyčerpání a jistoty zaměstnání. Je také pravděpodobné, že povzbudí ostatní zaměstnance, aby jednali neeticky a vytvořili toxické prostředí v celé organizaci,“ říká spoluautor studie Dr. Nadeem Khalid pro Dailymail.

To může podle studie Anglia Ruskin Universit vést k toxické atmosféře, vyčerpání a nejistotě na pracovišti.

Kdy vám může dát zaměstnavatel výpověď aneb Znáte svá práva v zaměstnání?

Finance

Pro účely studie se výzkumníci dotazovali 323 zaměstnanců na jejich zkušenosti s hrubým chováním ze strany nadřízených a kolegů a také na jejich jistotu zaměstnání a míru emočního vyčerpání.

Příklady nepřátelského chování na pracovišti zahrnovaly používání nevhodného jazyka, sexuální obtěžování, výbuchy hněvu, ponižování a zneužívání moci.

Výsledky ukázaly „významné“ spojení mezi toxickými vůdci a jejich podřízenými, kteří nevědomky začali napodobovat stejné chování.

„Zaznamenali jsme reciproční vztah mezi nadřízenými a jejich zaměstnanci. Ti na základě šikany cítili, že jediným způsobem, jak se v práce posunout výše, je zneužívat ostatní,“ říká Khalid.

Výsledkem takovýchto vztahů je toxická atmosféra a zvýšená konkurence, která vede k emočnímu vyčerpání a obavám ze ztráty zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenápadné návyky, které sabotují váš vztah

Existují dva styly chování, které jsou pro vztah toxické. Do první skupiny patří ty zřejmé, jako je lhaní, podvádění či chorobné žárlení. Do druhé skupiny...

Výběr článků

Načítám