Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Sexuální půst i radovánky v těhotenství

Právo, Hanka Fifková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O těhotenství se často mluví jako o době, kdy se partneři musí výrazně omezit v sexu. Opak však někdy bývá pravdou. Jedna klientka mi ho popsala jako období, kdy se dočkala příjemného sexuálního osvobození.

Foto: Profimedia.cz

Každá žena prožívá graviditu velice individuálně.

Článek

Roky se totiž s partnerem bezvýsledně snažili o početí. Tomuto cíli postupně podřídili celý sexuální život. V období ovulace se snažili o co největší počet ejakulací do pochvy a po zbytek měsíce odpočívali. Když se jim konečně povedlo miminko počít, trpěl muž poruchami erekce a žena si o orgasmu nechávala jen zdát.

Karta se však postupně obrátila. Těhotenství totiž pro ně znamenalo konec povinného sexu, který jim určoval menstruační kalendář. Celé těhotenství si pak doslova užívali milování podle svých potřeb a chuti.

U některých žen se těhotenství pojí se zvýšením sebevědomí a připadají si v tomto období jako královny či bohyně.

Každá žena prožívá graviditu velice individuálně. U některé proběhne jako období výrazně sexuálně aktivní. Díky pozitivně prožívaným fyzickým i psychickým změnám. Milování si dokážou užít i v pozdějších fázích těhotenství.

Na druhou stranu není málo těch, u kterých převáží obavy. To byl případ Jitky. Vždycky patřila k lidem, kteří si dělají o starost víc, než je nezbytně nutné. I v těhotenství cítila veliký strach. Nedovolila partnerovi žádné sexuální aktivity, včetně soulože. Bála se průniku penisu do prostoru, kde se octl příliš „blízko u miminka“. A nekoitální sex pak sabotovala z obavy před neblahým vlivem vzrušení a orgasmu na stav zvětšené dělohy.

U některých žen se těhotenství pojí se zvýšením sebevědomí a připadají si v tomto období jako královny či bohyně. Jiné se začnou cítit naopak nehezké, tlusté, a tedy neatraktivní. Sex si proto zakážou. A to i přes opakované ujištění partnera, že působí hezky a mile.

I muži prožívají zmatek

Ani u mužů se nedají příliš předvídat sexuální reakce na partnerčino těhotenství. Někteří zažijí frustraci. Zvlášť když se na toto období pečlivě připravovali, vzdělávali se a dočetli se, že se ve druhém trimestru mohou dočkat skutečných sexuálních orgií díky změnám hladin hormonů v těle partnerky. Realita však někdy bývá opačná.

Jiní vnímají svou ženu stále více jako matku, nikoli jako sexuální partnerku. Zvlášť s přibývajícími měsíci gravidity. Dočasně pro ně může ztratit sexuální přitažlivost. To se stalo například Martinovi. Spolu s partnerkou se na dítě moc těšil. Úspěšně vyřešili své zázemí, finance a měli se rádi. Brzy po otěhotnění ale zjistil, že jeho přítelkyně pro něj ztratila jakoukoli sexuální atraktivitu.

Jako budoucí mamince by jí snesl modré z nebe, ale narůstající bříško v něm naprosto zablokovalo sexuální emoce. V průběhu těhotenství se kvůli tomu mnohokrát pohádali. Přítelkyně to vnímala jako zradu. Ještě dlouho po narození dítěte mu to nedokázala odpustit.

Pokud jde o přítomnost budoucího tatínka u porodu, někteří lidé ji zpochybňují prostřednictvím historek o tom, jak muže dokázal zbavit sexuální touhy fakt, že prožíval utrpení své partnerky společně s ní. V reálném životě se s něčím takovým nesetkáte. Nicméně účast muže při porodu by měla být záležitostí vskutku dobrovolnou.

Po porodu se životní stereotyp páru změní

Chuť ženy na sex se v období po porodu může dlouhodobě ocitnout na bodu mrazu. Důvodem bývá vysoká hladina hormonu prolaktinu. Ten významně snižuje její touhu milovat se. Navíc se prudce změní životní stereotyp páru. Včetně rolí v rodině, různých zvyklostí, preferencí nebo emocí. Mnohé ženy se stanou úzkostnější a mnohé více unavené.

Muži nebývají na toto období dost dobře připraveni. I přes vysokou míru informovanosti. Absence sexu a snížená pozornost partnerky, které trvají několik měsíců, je dohánějí k dlouhodobě málo výhodným reakcím. Začnou si sex vynucovat. To nepřináší nic dobrého. Pokud partneři zahájí sexuální život příliš brzy po porodu, tedy v okamžiku, kdy žena nemá na milování ještě ani pomyšlení, vyvolá to obvykle potíže v samotném sexu a potom i ve vztahu.

Ale jak jsem řekla na začátku, nedá se předpovědět, jaký průběh budou mít intimní vztahy v těhotenství, stejně jako v období po porodu. Pro mnohé dvojice nepředstavují tyto situace žádné výrazné vybočení z jejich zaběhlých sexuálních zvyků a radostí. Nicméně je to období, kdy se oboustranně vyplatí v otázkách milování a všeho, co s ním souvisí, našlapovat trochu více po špičkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám