Hlavní obsah

Sexuoložka Hana Fifková: Když mužskou sexualitu ohrožuje psychika

Právo, Hana Fifková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelnými návštěvníky sexuologických ordinací jsou muži s poruchami erekce. Tyto potíže souvisí někdy s různými nemocemi: vysoký krevní tlak, cukrovka, důsledek užívání některých léků apod. Pak jejich léčba patří jednoznačně do rukou lékařů. Jindy za nimi stojí psychologické důvody.

Foto: Profimedia.cz

Poruchy erekce z psychologických příčin trápí často muže zvyklé podávat bezchybný výkon.

Článek

Někteří muži nepoznají, že jejich problém je psychologický, a snaží se ho řešit pomocí potravinových doplňků, které tak mocně propagují média. Netuší, že za ně zbytečně vyhazují peníze. Pokud jim totiž pomůžou, tak maximálně pomocí efektu, který odborníci označují jako placebo. Laici obvykle říkají: Věř a víra tvá tě uzdraví.

Mnozí pánové dokážou dobře rozpoznat psychické příčiny svých potíží. „Mám to v hlavě,“ řekl mi nedávno jeden z nich. „Ze začátku jde všechno pěkně. Ale jakmile si řeknu, jdu na to, bum a hned na začátku končím. Pak už nejsem schopný ničeho.“

Jeho popis problému by se hodil do sexuologické čítanky. Na to, aby v hlavě začala hlodat obava ze selhání, stačí často jediný nešťastný pokus. Přijdete domů, jste utahaný jako pes, ale máte pocit, že by se vaše partnerka chtěla pomilovat. Chcete jí splnit přání nebo vám připadá trapné ženu odmítnout, ale unavené tělo se vzpouzí a nezafunguje. „Je to nepříjemné, není to však tragédie,“ říkáte si.

Strach je nepřítel

Druhý den to chcete napravit, dáte si záležet, pořádně se soustředíte, možná až moc. A začátek problému je na světě. Čím víc se pak v dalších dnech a měsících o erekci snažíte a zároveň se bojíte, že vás zradí, tím pravděpodobněji se to stane. Nezávisle na vůli, touze nebo morálních vlastnostech. Zmizí přesně ve chvíli, kdy ji přemlouváte, aby vydržela.

Přitom pro vaši ženu je důkazem, že po ní toužíte a vzrušuje vás. Jakmile ucítí vaši nejistotu, zareaguje opačně, než byste potřeboval. Odtáhne se, naštve, pláče a vyčítá. Bludný kruh se tak uzavírá. Dají se čekat další neúspěchy a usínání zády k sobě s pocitem trapnosti. Začne váznout komunikace a sex se časem vytratí ze vztahu úplně.

Postižený muž si říká: „Radši se už nebudu o nic pokoušet než zažít zase další blamáž.“ Ženu zase napadne: „Asi někoho má.“ Mnohé dvojice upadnou tímto způsobem do asexuální prázdnoty. Může trvat roky a časem se projeví i ve vztahu.

Jak odlišit problémy s erekcí z psychologických a cévních nebo jiných fyzických příčin? Jednoduše. Psychicky podmíněné poruchy erekce bývají v drtivé většině případů vázané výhradně na soulož. A proč? Protože o tu tady běží. Bez erekce ji nikdo nezvládne, i kdyby byl bůh. V tomto ohledu to mají muži těžší než ženy. Zodpovědnost za zdárný průběh styku leží na jejich bedrech.

Je příznačné, že při masturbaci nepociťuje muž obvykle žádné problémy. Tuto činnost si naopak užívá, protože při ní nemá povinnost podat výkon. Problém nastává většinou poté, co musí zavést penis do pochvy nebo co ho tam zavede.

Kdo má problémy?

Koho tyhle potíže trápí především? Muže zvyklé podávat bezchybný výkon. Jsou nároční sami na sebe a nedokážou si odpustit nějakou slabost. Také ty citlivé, kteří jsou vnímaví k partnerce. Podobně jako ty, kteří přebírají více zodpovědnosti, než bývá zdrávo. Jednoduše řečeno: psychopatovi se to nestane. Tomu je totiž partnerka fuk.

Co s tím může postižený muž dělat? Rozbourat zažitý stereotyp. Milování nemusí vždycky obsahovat soulož. A už vůbec neplatí, že bez ní nejde o kvalitní sex. Partneři však spolu musí mluvit o tom, co se děje. Pak je pro ně mnohem snazší, když si dají od soulože malé prázdniny a vyzkoušejí si příjemné mazlení i vzájemné laskaní zahrnující oboustranný orgasmus. Většina žen ho takhle dosahuje dokonce snáz a nejednou bývá intenzívnější než ten, který zažívají při souloži.

Po určité době, která přinese oběma stranám klid, ujištění a pohodu, se partneři mohou vrátit k souloži. Někdy jim pomůže, když připustí, že muž není robot a erekce cirkusové číslo. Proto se páru může ještě mnohokrát stát, že se nedostaví. Ovšem nejlepším lékem je chápavá partnerka, která svému partnerovi nešlápne při malém erektilním zaškobrtnutí na hlavu, ale naopak mu podá laskající ruku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám