Hlavní obsah

Sexuologové jsou pro snížení věkové hranice sexu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přední čeští sexuologové a gynekologové jsou pro možné snížení zákonné hranice prvního sexuálního styku na čtrnáct let. Souvisí to jak s trestnou činností, kdy se také uvažuje o snížení trestní odpovědnosti na tento věk, tak s vyšší a rychlejší vyspělostí mladých lidí.

Foto: Vratislav Konečný

Uvnitř kostela je Valdštejnova hrobka

Článek

"Snížení hranice prvního sexuálního zákonného styku na 14 let by přineslo jeden velmi pozitivní výsledek. Nyní je velmi komplikovaný předpis antikoncepce těmto dívkám a po snížení této hranice by to byl velký krok dopředu," řekl ve středu gynekolog a sexuolog doktor Pavel Čepický, člen České gynekologicko-porodnické společnosti z Prahy.

"Nemyslím si, že by to okamžitě zvýšilo počet souložících 14letých dívek a chlapců," dodal Čepický, podle něhož by se tím snížilo procento nežádoucích těhotenství u těchto mladých lidí.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Souhlasili byste se snížením hranice sexuální odpovědnosti na 14 let?

Stejného názoru je i známý sexuolog Radim Uzel. "Snížení jak sexuální, tak trestní odpovědnosti o jeden rok by bylo pozitivní a bylo by v souladu s dřívějším tělesným i sexuálním vyspíváním mládeže."

Podotkl, že dnešní generace vyspívá mnohem dříve než generace jejích rodičů a "zákonné normy by měly tento fakt reflektovat".  

Vyčkávání na závažný problém

Doktor Uzel informoval, že o možném snížení věkové hranice se už hovoří nejméně deset let. "Teprve když se stane nějaký malér, nějaká vražda, jako v případě 13leté zavražděné dívky stejně starým mladíkem, tak to opět začíná být oprašováno. Pokud se sníží hranice trestní odpovědnosti, pak sexuální odpovědnost s tím musí jít ruku v ruce," prohlásil Uzel.

Domnívá se, že natolik závažný trestný čin vraždy, k jakému došlo na Kladensku, by neměl zůstat bez potrestání.

Oba odborníci se domnívají, že sexuální výchova na školách se stále zlepšuje, ale bohužel jsou mezi jednotlivými školami velké rozdíly. Proto Společnost pro plánované rodičovství a sexuální výchovu počítá s výchovou učitelů o moderních poznatcích současné sexuologie.

Mužská antikoncepce v nedohlednu

V České republice z 2,5 miliónu žen jsou 2 milióny v plodném věku a podle odhadů 700 tisíc žen se chrání proti nežádoucímu otěhotnění hormonální antikoncepcí a 600 tisíc žen nepoužívá žádnou antikoncepci. Zbytek pak spoléhá na mužský kondom, přerušovanou soulož nebo na neplodné dny či jiné prostředky.

Podle doktora Čepického výzkum v hormonální antikoncepci pro muže zatím selhává a v dohledné době nelze očekávat nějaký výrazný průlom. Proto kondom bude nadále jedinou pánskou ochranou.

Čepický však doporučuje kombinovat kondom u mužů s hormonální antikoncepcí u ženy. "Kondom je velmi spolehlivý proti infekci a hormonální antikoncepce proti otěhotnění," uzavřel odborník.

Anketa

Souhlasili byste se snížením hranice sexuální odpovědnosti na 14 let?
Ano
74,6 %
Ne
20,6 %
Nevím
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3641 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám