Hlavní obsah

Němec: pro čtrnáctileté nejen vězení, ale i právo na sex

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prosadit pro všechny čtrnáctileté nejen trestní odpovědnost, ale zároveň od stejného věku i právo na legální sex a na občanku chce v parlamentu ministr spravedlnosti Pavel Němec. "Není možné zároveň říci, že ve čtrnácti letech je člověk dost dospělý, aby mohl jít do vězení, ale nemůže žít legálně pohlavním životem," řekl Němec Právu.

Foto: Archiv Der Kinograf

Der Kinograf

Článek

"Právě proto, že předchozí návrhy na snížení hranice trestní odpovědnosti tyto věci neřešily, je řada poslanců odmítala," dodal Němec. Pachateli, který zabije, zraní či znásilní patnáctileté dítě by ale nadále měl hrozit přísnější trest, než když je obětí člověk dospělý.

"Domnívám se, že nejlepší by bylo rozšířit zvýšené sazby pro tyto pachatele na případy, kdy je oběti méně než osmnáct," dodal ministr.

K definitivnímu rozhodnutí, že při projednávání nového trestního zákoníku bude v parlamentu bojovat za snížení hranice trestní odpovědnosti z patnácti na čtrnáct let, a u nejvážnějších činů dokonce až na dvanáct, přiměla ministra minulý pátek šokující informace, že vrahem třináctileté Barbory Němečkové z Kmetiněvsi je její vrstevník. [celá zpráva]

Celý návrh si Němec chce nechat schválit vládou, do Sněmovny jej ale předloží jako svoji poslaneckou iniciativu. Šanci na přijetí návrhu hodnotí ministr jako slušnou. "Nikdy nedělám beznadějná populistická gesta," řekl Právu.

Všechny uvedené změny by mohly začít platit společně s novým trestním kodexem, tedy od 1. ledna 2006. "Zatím to pokládám za reálný termín," uvedl Němec. I v případě, že od tohoto data přestane být sex se čtrnáctiletým či čtrnáctiletou trestný, ten, kdo bude kvůli tomu v té době již za mřížemi, bude mít smůlu a zbytek trestu si bude muset odpykat.

Anketa

Jak by mělo podle vás vypadat snížení věkové hranice:
14 let, trestní odp. i sexuální práva
33,2 %
14 let, pouze trestní odpovědnost
17,6 %
12 let, trestní odp. i sexuální práva
21,6 %
12 let, pouze trestní odpovědnost
27,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 698 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám