Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Syndrom malého penisu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeměřování pohlavního údu a vzájemné porovnávání jeho rozměrů patří ke koloritu pohlavního dospívání. Řada hochů má v pubertě obavy z nedostatečnosti svého penisu. A prožívá je s tíživou naléhavostí. Také snadno podléhají nefalšované mužské soutěživosti, pokud jde o jeho velikost. Pro spoustu z nich nekončí tyto trable ani s pubertou.

Foto: Profimedia.cz

Muži pozorují svůj penis z výšky, pohlavní údy ostatních mužů vidí přímo. Díky tomu jim vlastní pohlavní úd může připadat až o dva centimetry kratší.

Článek

Nedávno dělali sexuologové průzkum, ve kterém oslovili padesát tisíc dospělých párů. Ptali se jich, jak jsou spokojeni s velikostí partnerova pohlavního údu. Ukázalo se, že 45 % mužů spokojeno není. Přáli by si větší penis. Naproti tomu 87 % žen nemá proti anatomickým rozměrům svých vyvolených žádné námitky.

Kdybychom zabrousili do živočišné říše, zjistili bychom, že ta nespokojenost je zbytečná. Gorilí samec, který je mnohem těžší a větší než člověk, má ztopořený penis dlouhý tři centimetry. A orangutan jen o centimetr delší.

Pokud jde o muže, uvádějí odborné zdroje, že délka normálního penisu je 6 - 10 cm v klidu a 11 - 17 cm při erekci. Pro močení a dopravu spermií do ženských rodidel jsou však tyto rozměry nadměrné. Také pro kopulační mechanismus bývá ta velikost zbytečná. Průměrná délka ženské pochvy zpravidla nepřesahuje 9 centimetrů. Velikost mužského pohlavního údu tedy zřejmě funguje jako nějaký sexuální signál.

Syndrom malého penisu

Německý časopis Medical Tribune uveřejnil nedávno článek o takzvaném syndromu malého penisu (small penis syndrome - SPS). Správně se nazývá nemocí mužských převlékáren. Pocit méněcennosti totiž často vzniká v místech, kde muži vzájemně pozorují své neztopořené údy. Nemusí to být jenom převlékárna. Stejně účinkují společné sprchy a sauny.

Nejeden problém způsobuje zkreslená optika pozorovatele. Zatímco svůj penis pozoruje z výšky, pohlavní údy ostatních mužů vidí přímo. Díky tomu dochází ke zkreslení, kvůli němuž mu vlastní pohlavní úd může připadat až o 2 cm kratší.

Musíme počítat ještě s dalším nepříznivým efektem. Část penisu skrývá pubické ochlupení. A to nehovořím o pivním břichu. Při pohledu shora skryje penis úplně.

Nebezpečné prodlužování

Není divu, že na inzertních stránkách erotických médií najdeme nabídky na jakési prodlužovací aparáty. Jejich účinek spočívá v tom, že vytahují topořivá tělesa ven z těla. Ochablý penis pak může být v klidu o pár centimetrů delší. Při ztopoření se jeho délka nezmění. Stejný efekt mají některé operační zákroky. U nich navíc hrozí nebezpečí, že muž ztratí citlivost v žaludu.

S geniálním vynálezem přišli nedávno britští sexuologové. Radí mužům postiženým syndromem malého penisu, aby se každý den pozorovali ve velkém zrcadle. Tedy aby sami sebe viděli pohledem, kterým se dívají ve sprchách na ostatní muže.

Zrcadlová léčba zázračně napomáhá mužskému sebevědomí. Zmizí totiž při něm zkreslující úhel pohledu shora. Když k tomu přidáme módní oholení pubického ochlupení, mohou se všechny prodlužovací strojky a operace zdát rázem zbytečnými.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám