Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Od erotické posedlosti až k trestnému činu

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestává se příliš často, aby mladý muž oslovil sexuologa a žádal po něm znalecký posudek, který doloží, že je zcela sexuálně zdravým a plodným jedincem. Navíc člověkem, který má všechny předpoklady pro to, aby se stal dobrým partnerem nebo manželem.

Foto: Profimedia.cz

Pachateli stalkingu jsou převážně muži, zatímco většinu obětí tvoří naopak ženy.

Článek

Setkal jsem se ve své praxi s takovým mladíkem. Brzy se ukázalo, proč zmíněný posudek potřebuje. Byl totiž eroticky fascinovaný jednou operní zpěvačkou. Bohužel šlo o posedlost chorobnou. Bombardoval ji SMS zprávami, dopisy, vzkazy i květinami. A to s intenzitou, která tu operní divu velmi obtěžovala. Odborně se takovému nebezpečnému pronásledování a obtěžování říká stalking. Patří mezi trestné činy.

Proto mladík skončil u soudu, který mu za jeho aktivity uložil podmíněný trest. Ale ani ten ho od nich neodradil. Zpěvačku vášnivě miloval a vznešený cit podle něj ospravedlňoval jeho pokusy o komunikaci s ní. Že byly nevítané a ženu obtěžovaly?

Podle mladíka to přece musí jednou pochopit. Na celém světě nenajde lepšího milence a partnera, než je právě on.

Podobné případy nelze někdy řešit jinak než trestem odnětí svobody a nějakou formou ochranné psychiatrické léčby. Takových kauz není mnoho, ale v odborné literatuře se objevují od nepaměti. Nejčastěji jako specifické duševní onemocnění, které charakterizuje erotomanický blud.

Stalking ale může mít různé příčiny

Erotomanická posedlost bývá pouze jednou z nich. Asi nepřekvapí, že pachateli stalkingu jsou převážně muži, zatímco většinu obětí tvoří naopak ženy.

V moderní době se objevily nové formy stalkingu. Často využívají mobilní telefony a internet. Setkal jsem se ve své praxi s několika muži, kteří byli velmi agilní hlavně na sociálních sítích. Dokázali obtěžovat a dokonce i vydírat hned několik mladých žen najednou. Vylákali od nich eroticky zabarvené odpovědi nebo i fotografie. A pak se snažili využít tento sexting ke zmíněnému stalkingu.

Vzpomínám si na případ muže, který se pokoušel navázat známost s jednou slečnou. Ta reagovala na jeho nabídky na jakési partnerství jen zcela nepatrně. Muž se ale nehodlal smířit s tím, že se jejich známost nestala intimním vztahem. Pustil se proto do boje o její náklonnost. Zapojil do něj mobilní telefony a internet.

Začal své přítelkyni nařizovat, kdy a kam se má dostavit. Posílal jí také desítky vzkazů a instrukcí na každý den. Pokud neuposlechla, vyhrožoval jí pomluvou u příbuzných, u vedení její firmy, ale také u kamarádů. Podařilo se mu dívku vystresovat tak, že se u ní rozvinula duševní porucha. Muž se nakonec ocitl kvůli svému nebezpečnému pronásledování dívky před soudem.

Některé stalkery zdrtí jejich neúspěchy tak, že si sáhnou na život. Jindy je milostná vášeň dožene k zoufalému agresivnímu činu. I proto je dobré oznámit jejich přehnané aktivity co nejdřív policii

V poslední době se u stalkerů opakovaně setkávám s tím, že si své činy zdůvodňují jakousi romantickou logikou. Člověk má podle ní právo na krásnou a vášnivou lásku, stejně jako má právo o ni bojovat. Tento argument můžeme přijmout, pokud se jejich boj nedostane do rozporu s právem milovaného objektu na bezpečnost a soukromí.

Pachatelé tohoto trestného činu někdy uštvou sami sebe. Investují totiž do pronásledování vytouženého člověka spoustu sil i peněz. Jejich neúspěchy je pak zdrtí tak, že si někdy sáhnou na život. Ještě tragičtější jsou ty případy, kdy romanticky zaláskovaného jedince dožene jeho vášeň k zoufalému agresivnímu činu, při kterém zraní nebo dokonce usmrtí milovanou bytost. Historie zná i takové případy.

Nejefektivnější obranou před sexuálně motivovaným stalkingem je samozřejmě to, že ho oběť oznámí co nejdřív na policii. Často se totiž zdráhá mluvit o svém problému, poněvadž se za něj stydí a také se bojí reakce svého okolí. Jenže právě stud a obavy ji můžou snadno vehnat do velmi dramatických situací. A to úplně zbytečně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám