Hlavní obsah

Sexuální výchova ovlivňuje jen chlapce

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Na střední škole pomáhá sexuální výchova více chlapcům než dívkám. Zatímco většinu chlapců dobře zaměřená osvěta odradí od předčasného pohlavního styku, na dívky nemá v tomto ohledu téměř žádný vliv.

Foto: BK Klasic

pozvánka na zápas

Článek

Dívky patrně začínají s pohlavním stykem brzy, protože mívají starší partnery, kteří je k sexu přemluví či donutí. Přestože jsou tedy ve školách přesvědčovány k sexuální zdrženlivosti, jejich partneři si styk nakonec vynutí.

Z výzkumu vyplynulo, že s pohlavním stykem začalo v patnácti letech jen devatenáct procent chlapců, pokud byli včas sexuálně vzděláváni. Naopak pokud nejsou k pohlavní osvětě vedeni, začne se sexem v tomto věku až dvacet sedm procent hochů.  

Dívky na rady ve škole nehledí

U dívek však velký rozdíl mezi poučenými a nepoučenými není. Zatímco v patnácti letech zakusí první pohlavní styk dvacet procent dívek, jež absolvovaly sexuální výchovu, bez sexuální osvěty začínají v tomto věku s milováním dvacet dvě procenta dívek.

Hlasujte v anketě pod článkem:
V kolika letech jste začali pohlavně žít?

Je to patrně proto, že dívky mají v patnácti letech v průměru o dva roky starší chlapce, kteří jsou na počátku aktivního sexuálního života. A ti pak mladší partnerky k sexu donutí, přestože jsou ve školách naváděny ke zdrženlivosti.

"I když dívky zdrženlivé nejsou ani v případě, že prodělají sexuální výchovu, přesto je i pro ně důležitá. Učí je přistupovat ke chráněnému sexu, používat různé druhy antikoncepce, dozvídají se o HIV a AIDS. A to je velice pozitivní. To vše se naučí dívky i chlapci. Jen nabádání ke zdrženlivosti má větší ohlas u hochů než u dívek," uvedla doktorka Karin Coyleová z výzkumného týmu.

Anketa

V kolika letech jste začali pohlavně žít?
V 15 letech či dříve
15,5 %
V 16 letech
12,5 %
V 17 letech
15,6 %
V 18 letech
17,8 %
Později
38,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3131 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální kurs zbaví panice ostychu

"Prostitutky své tělo neprodávají," vysvětlovala nám jedna aktivistka na prvním kongresu Mezinárodního výboru za práva prostitutek. "Ženy zákazníkovi pouze...

Výběr článků

Načítám