Hlavní obsah

Sex v těhotenství není žádné tabu, část těhotných si ho i užívá více

Právo, Jaroslav Zvěřina

Neohrozím své ještě nenarozené dítě, když budu mít sex v těhotenství? To bývá častá obava nastávajících maminek. Jednoduchá a univerzální odpověď na tuto otázku neexistuje. U každé ženy je tomu trochu jinak.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá žena, která má normální průběh těhotenství, se obvykle nemusí ničeho obávat. Naopak, měla by si užívat sex tak, jak jí to její stav dovolí.

Článek

Zdravá žena, která má normální průběh těhotenství, se obvykle nemusí ničeho obávat. Naopak, měla by si užívat sex tak, jak jí to její stav dovolí.

Po porodu většinou nastane období, kdy bude mít sexuální apetit nižší a bude určitou dobu i abstinovat. Nejen kvůli tomu, aby se jí dobře zahojily porodní cesty, ale také kvůli změnám hladin hormonů nebo třeba kvůli únavě, která péči o velmi malé dítě přirozeně doprovází atd.

Dobrou zprávou je, že u části žen, a to i těch, které trápily v prvním trimestru nevolnosti nebo další podobné potíže, se sexuální apetit v druhém a třetím trimestru zvyšuje.

Jiné to může být u žen s rizikovým těhotenstvím, nebo když se u těhotné maminky nečekaně objeví krvácení, bolest při souloži, případně další problémy. Ale ani to nemusí být pokaždé nepřekonatelná překážka. Pohlavní styk lze nahradit jinými formami vzájemného sexuálního uspokojení, které navíc pro ženu nepředstavují riziko nebo nějakou velkou zátěž.

Spaní na zádech u těhotných zvyšuje riziko předčasného porodu

Zdraví

V každém případě je v takových situacích namístě opatrnost. A pokud se objeví vážné zdravotní potíže, pak i úplná absence souložení. To ale nebývá příliš častý jev.

Je dobré, když se žena poradí s gynekologem v těhotenské poradně. Ten dokáže docela přesně posoudit její stav, a to i na základě různých vyšetření.

Chuť na milování

Jak individuální bývají reakce žen, o tom svědčí fakt, že u části z nich chuť na intimní hrátky v prvním trimestru těhotenství klesne, u jiných naopak stoupne. První případ se týká více než třetiny těhotných. Mívají začátek gravidity spojený s negativními pocity.

Některé trpí ranními nevolnostmi, citlivými reakcemi na různé pachy nebo jim jsou nepříjemné třeba doteky na prsou. To u nich zrovna nezvyšuje chuť na pohlavní styk. V intimních hrátkách jim ale tyto jevy nemusejí bránit a v dalších trimestrech gravidity se často změní.

Gravidita a sex: Pět změn, které pociťují těhotné ženy

Děti

Příčinou toho, proč mají některé těhulky naopak větší chuť na sex, bývají u části žen hormonální změny, které těhotenství doprovázejí. S nimi obvykle souvisí i větší prokrvení pohlavních orgánů. Proto se vzruší snáz a častěji, bývají také vydatněji zvlhčené a sex i orgasmus si víc vychutnají.

Navíc se nemusejí bát otěhotnění, protože už těhotné jsou. To jim někdy pomůže v tom, aby se snáz uvolnily. I tento fakt obvykle přispívá k lepším intimním prožitkům.

Obecně ale můžeme říct, že sexuální touha žen, a často rovněž mužů, v těhotenství poněkud oslabuje, ale zcela jistě nezaniká. A v žádném případě by změny v intimním životě páru neměly vyústit v úplnou sexuální abstinenci, pokud to není vysloveně nutné ze zdravotních důvodů. Zbytečná abstinence může totiž negativně ovlivnit vztahy partnerů.

Kdy je dobré použít ochranu a kdy se sexu zcela vzdát

Ženy, které trpí výtoky nebo častými infekcemi pohlavních a močových cest, by měly požádat partnera, aby používal při souloži prezervativ. Ženské pohlavní orgány bývají během těhotenství náchylnější k různým vaginálním infekcím. Ty by mohly způsobit problémy ženě i miminku. Prezervativ zabrání jejich případnému přenosu. Muži, kteří zvládnou dodržovat přísnou osobní hygienu, ho používat nemusejí.

Dá se říci, že pro sex v jiném stavu platí jednoduché pravidlo. Žena by měla probrat s gynekologem v těhotenské poradně, co by jí doporučil a co ne. Lékař dokáže posoudit případná rizika nebo i to, jak jim předejít nebo se jim vyhnout.

Soulož není vhodná pro těhotné, které trápí určité abnormality placenty, nedostatečnost děložního hrdla nebo zkrácený děložní čípek, když trpí, jak už bylo zmíněno, nevysvětlitelným vaginálním krvácením atd. Pokud má žena nebo její partner genitální či klasický opar, je lepší se sexu raději vyhnout.

Zkouška partnerství

Samotné těhotenství bývá určitým testem soudržnosti dvojice. A to zejména tehdy, když se jedná o první dítě, které má žena přivést na svět. Partneři mají totiž méně zkušenosti a méně nadhledu.

Během prvních tří měsíců gravidity se většinou ustálí četnost i formy sexuálního soužití páru, které jsou šetrné k ženě, ale zároveň poskytují racionální příležitost pro sexuální uspokojení obou.

Druhé tři měsíce těhotenství jsou pro většinu párů obdobím pravidelných sexuálních styků. Bříško těhotné ženy se zaoblí, a může být pro partnera dokonce přitažlivé eroticky. V rozporu s tím, co si myslí spousta žen, které si přitažlivé nepřipadají.

Preeklampsie může za předčasné porody, ale také závažné selhání organismu

Děti

Při pohlavním styku je samozřejmě nutné volit šetrné polohy, při kterých nevzniká zbytečný tlak na břicho a dělohu. Ženy v tom ale dovedou být docela vynalézavé, takže obvykle stačí, když muži budou respektovat jejich návrhy a přání.

To, že soulož nepředstavuje větší riziko, platí i pro třetí trimestr těhotenství. Je potřeba dávat pozor jen na přehnaně prudké milování. Miminku ale obvykle neublíží ani to, protože ho chrání plodové obaly, plodová voda a děložní svalovina. Ovšem ženě může zbytečně způsobit bolest.

Je dobré, když se partnerům podaří sexuální život během těhotenství stabilizovat, aby pak dobře zvládli šestinedělí a první měsíce i roky života svého potomka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám