Hlavní obsah

Sex přináší více uspokojení než peníze

Právo, hof

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Tedy přesněji řečeno, míra štěstí, jež lidem přináší pohodový pohlavní život, je zhruba stejná, jakou jim dává zvýšení příjmů o devětačtyřicet tisíc dolarů (přibližně 1,3 miliónu Kč) ročně. K tomuto závěru dospěli američtí ekonomové, kteří pomocí statistické analýzy a složitých výpočtů převáděli tzv. jednotky štěstí na dolary. Přesto, jak se ukázalo, peníze lidem sex neobstarají.

Foto: Robert Rohál

Herec Tomáš Valík (1964 - 2016).

Článek

Nejde o tvrzení z nějaké kuriózní ankety obrázkových časopisů pro pány, nýbrž o součást seriózního projektu v novém odvětví ekonomiky, jež se zabývá spokojeností populace. Z makroekonomického pohledu se totiž považuje za prokázané, že čím je pracovní síla šťastnější, tím víc roste produktivita práce a klesají náklady na zdravotnictví.

Studii nazvanou Peníze, sex a štěstí, v níž jsou tato a jiná data uvedena, proto vydal americký státní Národní úřad pro ekonomický výzkum, tedy instituce, jež obvykle předpovídá pády a vzestupy světového hospodářství a jiné globální otřesy.

"Vliv sexuálního života na spokojenost je statisticky dobře podložený a velký," tvrdí autoři této publikace. I pro jejich studii většina z tisícovky respondentek totiž označila sex za zdroj největšího potěšení ve všedním životě.

Málo sexu v USA

"Nejpřekvapivější pro nás bylo, že peníze sex nekoupí," řekl jeden z autorů studie, profesor David Blanchflower z dartmouthské vysoké školy. "Bohatí lidé ho mají stejně mnoho nebo spíše stejně málo jako chudí."

Výzkum totiž ukázal, že pokud jde o pohlavní život Američanů, tamní sdělovací prostředky značně nadsazují. Průměrní Američané si užívají sexu dvakrát až třikrát měsíčně a jen každý desátý dospělý ve věku pod 40 let jej má čtyřikrát a víckrát týdně - což platí i pro gaye a lesbičky.

Určité rozdíly plynou z úrovně vzdělanosti. Muži s vysokoškolským diplomem pohlavně žijí poněkud méně často než ti méně učení. Nejčastěji střídají partnerky nezaměstnaní, větší radost z milování mají ateisté než křesťané.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často máte pohlavní styk?

Mýty o sexuálním životě Američanů zkoumal již dříve časopis Time a zjistil, že průměrná Američanka má v životě jen dva sexuální partnery, zatímco muži intimně poznají žen šest, a to včetně manželů a manželek.

"Optimální počet sexuálních partnerů za život, aby se dostavil největší pocit štěstí, je jeden," uzavírá však Blanchflower.

Anketa

Jak často máte pohlavní styk?
Jednou měsíčně
12,8 %
Dvakrát měsíčně
9,3 %
Třikrát měsíčně
9 %
Jednou týdně
15,2 %
Dvakrát týdně
22,3 %
Častěji
31,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1689 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám