Hlavní obsah

Nejčastější zranění při sexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk si může ublížit prakticky u jakékoliv aktivity, sex nevyjímaje. Pokud si ale myslíte, že nejčastější úrazy spojené s milováním jsou banálního charakteru, pak vás sexuální terapeutka Shannon Chavezová vyvede z omylu.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální úrazy pramení často z nerealistických cílů při milování.

Článek

O sexuálních úrazech a zraněních při sexu se ve společnosti příliš nemluví. Přitom průzkum, který v roce 2018 provedla ve Velké Británii klinika Euroclinix, ukázal, že 17 % z 2000 respondentů utrpělo v minulosti zranění související se sexuální aktivitou.

Zajímavé je, že sexuální úrazy nebyly doménou pouze jedné věkové skupiny, nýbrž potrápily všechny věkové kategorie, které se průzkumu zúčastnily.

Podle sexuální terapeutky Shannon Chavezové pramení sexuální úrazy z „nerealistických cílů při milování a momentů, kdy se páry zaměřují spíše na výdrž než na prožitek a potěšení“, říká Chavezová pro Well and Good.

Postkoitální dysforie aneb Když vám po sexu není do zpěvu

Vztahy a sex

Pravdou zůstává, že v žádném případě se nevyplácí sexuální úrazy podceňovat. Naopak je dobré vědět, co nás během sexu může potkat, a především, jak bychom se v takovou chvíli my ženy měly zachovat.

Jaká jsou nejčastější sexuální zranění?

  • Bolest svalů

I když se nejedná o zranění v pravém slova smyslu, bolest pohlavních orgánů může znepříjemnit život komukoliv z nás. „Jako každá jiná svalová skupina, i genitálie mohou být přetížené a bolavé. Následně vulva oteče, což ženám způsobuje výrazné nepohodlí,“ vysvětluje sexuální terapeutka.

Dobrou zprávou je, že v tomto případě postačí, když si k ruce vezmete lubrikační gel. „Nedostatečná lubrikace totiž způsobuje tření a podráždění, během kterého může dojít k mikrotrhlině na vagině,“ dodává Chavezová.

Nejčastější důvody, proč krvácíte po sexu

Vztahy a sex

Stejně tak je důležité, abyste s partnerem volila takové sexuální polohy, které jsou vám oběma komfortní. Zbytečně se nepřemlouvejte do krkolomných pozic, které taktéž vedou k silnému tření genitálií, a následnému otoku vulvy.

„Pamatujte, že sexuální polohy musejí vycházet z toho, co vaše tělo dokáže. Nikoliv z představy, kterou vídáme v pornu nebo médiích,“ tvrdí sexuální terapeutka.

  • Mikrotrhlinky

Už předchozí bod naznačil, že během sexu může dojít k natržení pochvy. „Pronikání penisu do pochvy způsobuje tření, které zvyšuje pravděpodobnost roztržení,“ varuje sexuoložka Shamyra Howardová. I v tomto případě platí, že nejlepším pomocníkem je dostatečná lubrikace.

Pravdou ale zůstává, že v některých případech dochází k mikrotrhlinkám také ve chvíli, kdy do pochvy pronikají prsty. „Ujistěte se, že partner má ostříhané, zapilované a čisté nehty, a to ideálně před jakoukoliv sexuální hrou, ve které hrají hlavní roli prsty a genitálie,“ dodává sexuoložka.

Bolest po sexu může mít různé příčiny

Vztahy a sex
  • Bolest v krku

Věřte nebo ne, také při orálním sexu může dojít ke zdravotní újmě. Obzvláště, pokud pracujete s penisem intenzivně a velmi vášnivě. „Pokud při orálním sexu pocítíte bolest v krku, ihned zastavte! Tělo vám totiž sděluje, že něco není v pořádku,“ tvrdí sexuoložka Shamyra Howardová.

I v případě orálního sexu tedy platí, že méně je někdy doopravdy více. A tak nemá smysl zbytečně tlačit na pilu a mnohem lepší bude, když si orální sex doopravdy, a především smyslně užijete.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám