Hlavní obsah

Sex mezi kolegy může firmě prospět

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Světový výzkum sexuologů prokázal, že sex na pracovišti příznivě ovlivňuje pracovní nasazení zaměstnanců. Přestože na styk s kolegou je stále pohlíženo skrz prsty, mnozí mu často a rádi podléhají.

Foto: Jan Smekal

Emos inline24/2016

Článek

"O sexuálním harašení na pracovišti se nemluví v žádných superlativech, ale realita je pak jiná," potvrdila v úterý  soukromá psycholožka, doktorka Zdeňka Sládečková z Prahy a připomněla přísloví o příležitosti, která dělá zloděje.

Sex na pracovišti podle ní uvolňuje energii, ze které může podnik jen profitovat. Podle výzkumu jen sexuálně nabitý člověk může podávat stoprocentní pracovní výkon. A vztah s kolegou či kolegyní má prý ještě jeden klad - pracovník nemá důvod ze zaměstnání utíkat, naopak je v něm rád a každé ráno se už do své kanceláře těší.  

Nebezpečný vztah nadřízený - podřízená

"Jenže věc má háček. Vyrovnaná osobnost vždy vztah ustojí. Ti ostatní spíše podlehnou," sdělila Sládečková. Dodala, že pozor bychom si měli dát především na tzv. asymetrické pracovní pozice, kdy se do sebe zamiluje nadřízený s podřízenou.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Měli jste již sex na pracovišti?

"V takových vztazích totiž ohrožujeme sebe vzájemně a své okolí. Nadřízené mohou své podřízené milenky či milence lehce vydírat, podřízení mohou být svými nadřízenými dál zneužíváni. Prvotní zisky v podobě nových zážitků a eventuálních protekcí či jiných výhod se tak často rychle obracejí, zvlášť když se vše odehraje v prostředí konkurence, závisti a intrik okolí," upozornila Sládečková. Proto by vztah mezi šéfem a podřízenou měl zůstat tabu.  

Češi jsou v souložích průměrní

Sexuolog Ondřej Trojan přidal fakta z nedávného českého sexuologického výzkumu. Ukázalo se, že Češi měsíčně souloží 8,87krát, což je údajně zlatý průměr.

"Náhodného partnera, to znamená na jednu noc, někdy v životě přiznaly téměř dvě pětiny žen a tři pětiny mužů. Nejvyšší sexuální potřebu uvádějí muži ve věku kolem 23 let a ženy v 26 letech," uvedl Trojan.

Doktor Tomáš Fait z gynekologicko-porodnické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice v Praze doporučuje ženám, které si nejsou jisty, že nepodlehnou náhodnému sexu, mít při sobě lokální antikoncepci. Je v podobě krému a není na lékařský předpis. Aplikuje se před každým stykem přímo do pochvy a chrání proti početí až deset hodin.

"Právě početí totiž bývá obrovským rozčarováním z náhodného styku a bortí dlouho vytvářené vztahy," uzavřel Fait.

Anketa

Měli jste již sex na pracovišti?
Ne, nikdy
40,7 %
Ano, ale jen jednou
15,2 %
Ano, často
44,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3269 čtenářů.

Reklama

Související články

Sexuální harašení zákon z Česka nevymýtí

Nový paragraf Zákoníku práce, který se týká sexuálního obtěžování na pracovišti, vzbuzuje velkou pozornost u veřejnosti. I když v práci se obtěžovalo, obtěžuje...

Výběr článků

Načítám