Hlavní obsah

Sex jako euforie a únik ze všedního dne

Právo, František Fremuth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé sexuálně aktivní, bez ohledu na věk, mají pozitivnější náboj, větší chuť dělat, tvořit a snáze překonávají nesnáze. Představa, že sex se s věkem snižuje, neplatí. Věk není rozhodující, záleží na tom, jak nás příroda obdařila a hlavně na tom, jak žijeme.

Foto: Profimedia.cz

Sex je nejpříjemnější lidská činnost; vytěsňuje stres, zapomínáme na starosti, kde jsme, kdo jsme, kolik je hodin, kolik jsme utratili.

Článek

Někteří svou sexualitu prožívají, v erotice nacházejí potěšení a mají sexuální fantazii. Důležitou součástí sexu je pro ně přátelství, důvěra, něžnost, zábava a radost. Pokud se podaří dospět k takovémuto přístupu může sexuální vztah a uspokojení získat novou hloubku. Takoví lidé mají optimismus, dobrou náladu a ke svému okolí bývají příjemní.

Někteří se orientují na sebe. Z mnoha různých důvodů sex nemají, ale stále by ho chtěli. Své vnitřní napětí ventilují na okolí. Příkladem mohou být nejen zlostní starci, kteří nenávidí mladé, ale i neuspokojení mladíci, kteří malicherně do všeho šťourají a plni nespokojenosti své okolí sužují. Člověk má dojem, že veškerá jejich životní energie se soustřeďuje do zatrpklosti, závisti. „Krásnou ženu vám nikdy neodpustí“.

Jiní nahrazují sex něčím jiným, např. mimořádným pracovním zaujetím, vášní pro koníčky, přírodu, hry a jiné záliby. Např. jídlo: začnou se vracet k pudovému uspokojení a veškerou pozornost zaměřují na příjem potravy. Ve stanu s děvčaty vychutnávají čokoládu a vyprávějí jak je krásné, když se jim roztahují chuťové pohárky. Hlavním tématem se stává, co a kdo jedl, kde mají nejlepší jídlo.

Nezřídka dochází u takových lidí k nezměrné žravosti, jako by byli hnáni strachem, že přijdou zkrátka, nebo jakoby jídlo bylo jediné důležité na celém světě. Mohou to být jak lidé s přibývajícím věkem, tak i mnoho mladých. Ke svému okolí bývají tolerantní.

Změna myšlení

Úlohu sexu v životě převedl v psychoanalýze Erich From do orientace člověka, tvořivého způsobu života s aktivním sexem. Sex je hra, která se odehrává v hlavě. I když člověk není herní automat, přehrává si v hlavě situace, které ho mohou inspirovat nebo utlumovat.

Dobrý sex záleží na pohodě a zážitcích převedených do představivosti. Stresy, strach a přepracování vytlačují sex z mysli. Když budete např. myslet na to, jak vás pronásleduje policie, kontrola z berňáku, tak orgasmus bude v nedohlednu.

Odlehčení mysli alkoholem u dlouhodobých vztahů nebo v začátcích často pomáhá, ženy jsou povolnější a muži odvážnější. Dobře prožitý sex se vztahem a přátelstvím je zdravý, kompenzuje stres, motivuje, přináší radost a optimismus. Je to euforie a únik ze všedního dne.

Ženy mají výhodu

Ženy vědí, jaké muže chtějí! Se kterými si rozumějí. Muž by měl umět naslouchat, poradit, podpořit, dát pocit bezpečí. Žen by si měl vážit, nenudit, být úspěšný a volný. Aby byl dobrým otcem jejích dětí. Nový vztah bývá sexuálním dobrodružstvím. Postupně se však sex stává součástí přátelství, a místo toho přicházejí jiné priority.

Hlavní výhodou žen je to, že pro stav euforie jim většinou stačí líbání, mazlení a hlazení. Muži někdy zapomínají na předehru. Ženy zase zapomínají na dohru. Ženy mohou pokračovat po dvou i více orgasmech a ještě mohou přehrávat, kdežto muži v poločase potřebují přestávku. Existuje však mnoho způsobů a her, jak skóre vyrovnat.

Zázračné účinky

Sex vyvolává tvorbu hormonů štěstí dopaminu, serotoninu a endorfinů. Uvolnění uvedených látek v mozku přináší blahodárný stav uvolnění a povzbuzení těla i mysli - euforii. Euforii a tvorbu hormonů štěstí můžeme vyvolat i představami a nadějí tím, že se na něco těšíme. I když se ideály zhroutí a realita je třeba jiná. Nelitujte! Svému zdraví jste prospěli!

Sex je nejpříjemnější lidská činnost; vytěsňuje stres, zapomínáme na starosti, kde jsme, kdo jsme, kolik je hodin, kolik jsme utratili. Úspěch a činorodost člověka (včetně sexu) vede k další činnosti a úspěchu. Naopak nečinnost vyvolává další nečinnost a deprese. V mozku lidí, kteří svou nečinností nepodněcují tvorbu uvedených hormonů, dochází k jejich nedostatku, což bývá příčinou depresivních stavů.

Jako hra

Rozmnožovací funkci člověk povýšil na hru a zábavu, sexem se baví. Vymyslel swinger párty, domy lásky, seznamky a jiné zábavy. Jedná se zde o rychlé anonymní uspokojení. Jako jediný myslící živočich vyvinul styk tváří v tvář.

Ze zkušeností vychází, že u člověka převažuje misionářská poloha tváří v tvář, ale přirozený způsob zezadu se často uplatňuje. Aby vytěsnil z mysli starosti, stres, úzkost a nabudil představivost, užívá alkohol a jiné prostředky (afrodiziaka).

Trénink

Výkonnost si můžeme udržet jen pravidelným tréninkem. Je pravda, že hodina aktivního sexu je z hlediska spalování energie a psychiky jako 10 km běhu, spotřebuje až 4000 KJ. Zdravé je cvičení při sexu a aktivity, které jej provázejí, jako hudba, zpěv, humor, tanec, hry, umění, sport. To vše nás udržuje v dobré kondici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám