Hlavní obsah

Šest důvodů, kvůli kterým nemáte chuť na sex

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libido neboli sexuální touhu ovlivňuje hned několik faktorů. Pokud v posledních dnech nemáte na sex ani pomyšlení, rozhodně to neznamená, že je s vámi něco špatně. Problém nastává v momentě, kdy vás z dlouhodobého hlediska partner nepřitahuje a chuť na sex je minimální.

Foto: Profimedia.cz

Libido neboli sexuální touhu ovlivňuje hned několik faktorů.

Článek

V první řadě je důležité říci, že sexuální touha je subjektivní záležitost. Někdo touží po sexu každé čtyři hodiny, jiný si ho s klidem dopřeje párkrát do měsíce. Ani na jedné, z těchto skutečností, není nic špatného nebo zarážejícího.

Opak nastává ve chvíli, kdy člověk nejeví zájem o jakýkoliv druh sexuální aktivity, včetně masturbace a zároveň postrádá sexuální myšlenky či fantazie. Právě dlouhodobá nechuť k sexu je známkou toho, že s vaším libidem není něco v pořádku. Podívejte se s námi, co všechno jej ovlivňuje.

Stres

Skloubit kariéru s osobním životem se občas může zdát jako nadlidský úkol. Není se čemu divit, že mezi kupou prádla k vyžehlení a nekonečně dlouhými to-do listy zapomeneme na to, že existuje aktivita jménem sex.

„Sex není jenom fyzická činnost, ale také emocionální. Jakékoli události měnící náš život, jako je těhotenství, změna zaměstnání nebo úmrtí mohou vyžadovat daň,” vysvětluje pro Women's Health lékařka Catherine Hoodová. Zároveň dodává, že dalším stresovým faktorem je dlouhodobý problém s partnerem.

Sexuoložka Laura Janáčková: Muži mohou přibrzdit své sexuální stárnutí

Vztahy a sex

Hormonální antikoncepce

Není žádným tajemstvím, že hormonální antikoncepce má přímý vliv na sexuální touhu. Pravidelně užívané pilulky snižují produkci přírodního testosteronu, který však hraje zásadní roli při zvyšování libida a vytváření sexuálních fantazií.

Zároveň při užívání hormonální antikoncepce nedochází k přirozené produkci estrogenu, tudíž se vagína stává sušší. Nebojte se obrátit na svého gynekologa, který vám poradí, zda je vhodné hormonální antikoncepci vysadit.

Úzkost, deprese

Ten, kdo se necítí dobře během dne, nemůže očekávat, že bude fit večer v posteli. Pokud bojujete se špatnou náladou, smutkem či depresí, pak je logické, že vaše sexuální libido klesá. V takovém momentě je nedůležitější, abyste primárně vyřešili svůj psychický problém, a teprve poté se věnovali sexuální touze.

Chování partnera, které vás může dohnat k depresi

Vztahy a sex

Nulová sebeláska

Pojem sebeláska je v poslední době skloňován snad ve všech pádech. Není se čemu divit, vždyť pozitivní vztah k vlastnímu tělu je důležitým předpokladem pro spokojený sexuální život.

V opačném případě se pro vás sex stává nepříjemnou aktivitou, během které váš protějšek uvidí, dle vašeho názoru, nedokonalé tělo plné celulitidy a faldíků. Cesta za sebeláskou je bohužel dlouhá a trnitá, pokud se po ní ale vydáte, dříve nebo později k cíli dojdete. Navíc vás bude čekat odměna v podobě skvělého sexu bez jakýchkoliv pochybností.

Špatný životní styl

Sklenička vína se občas může jevit jako skvělý parťák pro zvýšení libida. Všeho ale moc škodí, a tak to s alkoholem rozhodně nepřehánějte. Stejně tak může mít negativní vliv na vaši sexuální touhu také minimální fyzický pohyb či špatné potraviny.

Zkuste si místo dvou sklenic vína dopřát pouze deci a svou lednici vyzbrojte afrodiziaky, jako je avokádo, mandle, jahody či ústřice.

Zdravotní problémy

Možná by vás ani nenapadlo, že nízké libido může být způsobeno problémy s krevním tlakem, cukrovkou nebo třeba problémy se štítnou žlázou.

„Nízké libido, snížené vzrušení a nedostatek orgasmu se často vyskytují u osob s kalnými krevními cévami a špatným vedením nervů způsobeným vysokou hladinou cukru v krvi,” říká Andrea Penningtonová, lékařka a autorka knihy The Orgasm Prescription for Women.

Nepodceňujte tedy návštěvu lékařských prohlídek, během kterých lékař včas objeví případné problémy .

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální tabu 21. století

Sex je v 21. století věcí, o které se obecně denně mluví v médiích i na sociálních sítích. Přesto vás možná překvapí, že některé známé věci týkající se...

Výběr článků

Načítám