Hlavní obsah

Rozpoznejte známky vzájemného týrání ve vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne týrání, mnoho lidí si vybaví automaticky to fyzické. Ovšem není jediné. Stejně tak nejde jednoduše říci, že jedna osoba ve vztahu je tyran a druhá týraná - může jít o oboustranné chování.

Foto: Profimedia.cz

Když ve vztahu zradíte své potřeby i potřeby druhého, můžete v sobě navzájem začít vidět padoucha, který vám chce jen ublížit.

Článek

Výsledek oboustranného nebo chcete-li vzájemného týrání ve vztahu je jednoznačný - oba partneři „končí“ tím, že ubližují tomu druhému ve chvílích stupňujícího se napětí. I když někteří lidé tvrdí, že takové chování je ve vztahu velmi vzácné, je to situace, která je bohužel i tak stále reálná.

Navíc vzájemné zneužívání představuje začarovaný kruh. Dochází k němu ve chvílích, kdy chování jednoho partnera vychází z reakce druhého. Cyklus akce a reakce pak způsobuje, že každý z partnerů jedná způsobem, který druhému škodí.

Když se partner vyžívá v emocionálním týrání

Vztahy a sex

A nemusí to být rozhodně záměrné. Jeden z partnerů se začne prostě jen bránit - ovšem svým konáním rovněž ubližuje či uráží, aniž by si toho byl vědom.

Máte ve vztahu problém?

„Může být poměrně obtížné rozpoznat, že si ve vztahu vzájemně ubližujete, obzvlášť když si myslíte, že jde o jednostrannou záležitost. Partneři se často navzájem obviňují a oba odmítají uznat dopady svého chování,“ vysvětluje pro server Yourtango psychoterapeutka Nancy Carboneová.

Někdy se místo „vzájemného“ zneužívání používá termín „reaktivní“ zneužívání. V takovém případě jedna osoba reaguje neadekvátně na chování druhé.

Známky vzájemného ubližování

  • Často se hádáte, hrotíte konflikty.
  • Navzájem se odsuzujete a napadáte.
  • Snažíte se jeden druhému ublížení „vrátit“.
  • Oba ihned reagujete útokem, místo abyste odpověděli. 
  • Svalujete vinu jeden na druhého.
  • Ani jeden z vás neumí nechat věci jen tak nebo zadržet vztek.
  • Chcete potrestat jeden druhého.
  • Jeden druhého urážíte. 
  • Nebojíte se vytáhnout „špinavé prádlo“. 
  • Často nemůžete jeden druhého vystát. 
  • Dobíráte si jeden druhého, abyste ochránili sami sebe.

Jak popisuje Carboneová, výše uvedené známky jsou výsledkem toho, když oba v páru začnou reagovat na vzniklé trauma tím, že se zapojí do vzájemného urážlivého chování. Namísto snahy pochopit druhého, jeho obavy a potřeby ho začnou brát jako hrozbu.

Verbální zneužívání ve vztahu a jak se s ním vypořádat

Vztahy a sex

„Když zradíte své potřeby i potřeby druhého, můžete v sobě navzájem začít vidět padoucha, který musí zaplatit za všechno zlé. Vztah se stává toxickým, vybíjíte si vztek jeden na druhém. Ubližování pak plodí další urážky. Způsob, jak se vymanit z podobného cyklu, je vztah ukončit, nebo musíte oba pochopit a změnit své chování,“ doplňuje.

Co dělat, když chcete situaci změnit

Páry, kde se lidé navzájem zneužívají, mají většinou nějakou historii prožitých traumat a zasekly se v opakování vzorců chování, které z těchto traumat vycházejí. Je proto v prvé řadě dobré poznat a pojmenovat spouštěče takového chování, nejlépe ve spolupráci s oborníkem. Dalším krokem je snaha zpomalit, když jste naštvaní.

Co dělat, když se váš vztah proměnil v jednu nekonečnou hádku

Vztahy a sex

„Jakmile si uvědomíte, že jste v podobném toxickém vztahu, je to první dobrý krok k možnému řešení. A když pochopíte vzájemné spouštěče, můžete postupně zklidnit své reakce, zbavit se tak výbušných bojů a proměnit je v konstruktivní rozhovory,“ uzavírá odbornice.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám