Hlavní obsah

Radim Uzel: Sexuální kuriozity fascinují lidi odpradávna

Právo, Radim Uzel

V 19. století byly velice populární takzvané kabinety hrůzy. Publikum obdivovalo v jarmarečních podmínkách pouťových atrakcí všelijaké zvířecí i lidské zrůdy. Nedávno jsem v jedněch starých novinách našel populární dvouhlavé tele. A také inzerát na nefalšovanou mořskou pannu. Jak jí asi připevnili rybí ocas na tělo?

Foto: Profimedia.cz

Jedince s oběma pohlavími prý stvořil bůh. Teprve později je za trest rozdělil na muže a ženy.

Článek

Dnes nemusíte za podobnými atrakcemi na pouť. Internet přesycený pornografií vám dodává nejrůznější kuriózní podívanou bezplatně až do domu. Značné pozornosti se v poslední době těší třeba napůl přeoperovaní transsexuálové: ženo-muži nebo mužo-ženy.

Připomínají bizarní výjevy ze starých antických bájí. Jedince s oběma pohlavími prý stvořil bůh. Teprve později je za trest rozdělil na muže a ženy. Ty původně spoluvytvořené poloviny se dodnes neúspěšně hledají na světě.

Je dost lidí, kteří se snaží vrozené vady paradoxně zpeněžit. Například extrémní obezita se těší až nevysvětlitelné oblibě. Kvůli penězům se nejspíš nechal vyfotografovat pro jeden server i muž se zdvojeným penisem.

Častější než zdvojený penis je podobná porucha ženských pohlavních orgánů. Dvojitou dělohu a zdvojenou pochvu viděla na vlastní oči spousta gynekologů.

Zvědavá čtenářka se mě ptala, zda to není nějaká fotomontáž. Jistě by to v počítači udělat šlo. Když dokáže fotografická technika přičarovat ministrovi oslí uši, nebo z jiného politika udělat třeba Hitlera, proč by nebylo možné vytvořit jednomu muži i tři nebo čtyři penisy?

Zdvojené pánské přirození však může být skutečné. Na rozdíl od dvouocasého lva, kterého máme ve státním znaku. Takový se nikdy nenarodil. Naopak penis duplex, tedy zdvojený penis, zadokumentovala lékařská literatura už v roce 1609. Lékaři na celém světě zaznamenali do současnosti asi 80 případů této vrozené vady.

Znamená to, že člověk se dvěma penisy se na světě narodí průměrně jednou za pět let. K této poruše dochází zhruba mezi osmým až dvanáctým týdnem těhotenství. V té době se u lidského zárodku vytváří základ pohlavních orgánů. Tedy ve stejné době, v jaké vznikají u plodu i ostatní, podstatně častější, rozštěpové vady.

Zdvojená děloha je poměrně častý případ

Dřív museli tito jedinci žít se svým handicapem až do smrti. Mohli se ukazovat v panoptiku. Jejich sexuální život však s největší pravděpodobností za mnoho nestál. Dnešní plastická chirurgie už dovede ze dvou penisů udělat jeden. Prý i docela funkční. Nejvhodnější je provést zákrok už v dětství.

Nemocenské pojišťovny ale mohou být klidné. V České republice jsme takový případ zatím neměli. Daleko častější je zdvojení ženských pohlavních orgánů. Dvojitou dělohu a zdvojenou pochvu viděl na vlastní oči téměř každý gynekolog. Zdvojená děloha bývá někdy příčinou samovolných potratů. Ale operační úprava je v tomto případě podstatně jednodušší než u muže. Udělat ze dvou děloh jednu, dokáže zkušený operatér docela snadno. V případech zdvojené pochvy odstraní pouze jakési poševní přepážky. To svede i gynekolog začátečník.

Zmíněná čtenářka se mě ještě zeptala, jestli by žena se zdvojenou pochvou mohla úspěšně souložit s mužem obdařeným dvojitým penisem. Teoreticky by to snad možné bylo. Pochybuji však, že by se někdy na světě potkali. Takže to musíme ponechat pouze lidské obrazotvornosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám