Hlavní obsah

Radim Uzel: Pohádky o nebezpečných hormonech

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už nám bezprostředně nehrozí, že stoupne hladina oceánů a přímořské krajiny postihne zkáza v důsledku globálního oteplení. Místo toho se objevily zprávy o vyhynutí ryb v důsledku toho, že oceány zaplaví ženské pohlavní hormony. Mnozí lidé si totiž myslí, že samotné slovo hormon je téměř totožné se slovem jed.

Foto: Profimedia.cz

Největší škodu údajně páchají ženy užívající hormonální antikoncepci.

Článek

Největší škodu údajně páchají ženy užívající hormonální antikoncepci. Zplodiny hormonálních tablet se vylučují močí. Každé spláchnutí toalety pak prý představuje smrtonosné nebezpečí pro ryby.

Málokdo už počítá s tím, že hormonální metabolity vylučuje v plodném období vlastně každá žena. Přirozené hormony produkují vaječníky. U ženy, která užívá antikoncepci, je jejich hormonální aktivita utlumená, takže výsledný hormonální odpad vyjde asi nastejno.

Vylučování ženských hormonů močí bylo v minulosti dokonce příčinou úspěchu italských farmaceutických firem. Jejich prozíraví výzkumníci využili hormonu podvěsku mozkového, který činnost vaječníků řídí. Tato cenná látka bývá mnohonásobně vyšší v moči žen v počínajícím klimakteriu. Pak už zbývalo jen přemluvit ke spolupráci italské kláštery, kde se nachází poměrně veliká koncentrace žen kolem padesátého roku věku. Ty sbíraly moč do předem připravených nádob. Díky dalšímu zpracování této suroviny vznikl cenný hormonální preparát.

Hormony mohou mít blahodárný účinek i na sexuální život

Skutečnost, že hormon není žádným jedem, mohou potvrdit milióny diabetiků. Bez dávky inzulínu, dalšího z hormonů, by je čekal velice smutný osud. Také pro ženu, u níž začíná v klimakteriu ochabovat činnost vaječníků, je podávání hormonů obvykle vhodnou náhradou, která brání četným obtížím, včetně nebezpečného řídnutí kostí. Hormony podané v podobě krému nebo gelu mají blahodárný účinek na sexuální život. Tuto místní hormonální aplikaci můžeme podávat i těm ženám, u nichž není celková hormonální léčba možná. Třeba kvůli zvýšenému nebezpečí rakoviny prsu.

Před několika lety se v zahraničním tisku objevila zajímavá zpráva o jakémsi panu Pattersonovi. Najednou mu narostlo docela slušné dámské poprsí. Podle všech dostupných vyšetření to způsobil právě ženský pohlavní hormon. Několik odborných lékařů si lámalo hlavu, jak se mohl dostat do mužského těla.

Vyloučili onemocnění jater, dokonce i nádor, který by ho mohl produkovat. Správnou diagnózu stanovila až Pattersonova manželka. Používala poševní hormonální krém. Zlepšoval parametry jejího sexuálního života. Pak už stačilo častější provozování vášnivého orálního sexu. Pan Patterson během něj pozřel poměrně slušnou dávku zmíněného vaginálního krému.

Takový případ gynekomastie (tak se říká odborně tomu, když muži narostou ženské prsy) je v medicíně poměrně vzácným jevem. A v tomto případě jde dokonce o skutečnou hormonální raritu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám