Hlavní obsah

Radim Uzel: Lidé v krizi zažívají sexuální tsunami

Právo, Radim Uzel

Sex je prý zábavou chudých. Bohatí hrají golf. Z tohoto pohledu se zdá, že na tom Česká republika není ekonomicky zas tak špatně. Má nejvíc golfových hřišť ze všech zemí střední a východní Evropy. Krize je však může vyprázdnit a přinutit lidi, aby se k sobě víc tulili v posteli.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří čelí stresu způsobenému recesí, se musí více semknout. Mají proto tendenci trávit víc času doma. Užívají si společného života, a to se samozřejmě projevuje i v ložnici.

Článek

Americký psycholog Omri Gillath tvrdí, že ekonomická krize nutí muže k nevěře. Tedy k tomu, aby více šířil své geny a méně investoval do péče o potomky. Putuje z postele do postele a předpokládá, že z těch mnoha zplozených potomků přežije špatné časy aspoň některý z nich. Pokud má naopak dost jídla a stálé zaměstnání, přestává se mu tato genetická ruleta vyplácet. Zplodí pak jen málo dětí s jednou ženou, navíc dlouhodobou partnerkou.

Sexuální tsunami

Na Floridě jsou údajně zvyklí na hurikány a vichřice. Ty nepřinášejí jen ekonomické škody, zničené domy nebo neštěstí, ale také více intimního sblížení a partnerského sexu. Ekonomická krize možná začíná tiše vyvolávat efekt sexuálního tsunami.

Podle americké sexuoložky Pam Scurrové se lidé, kteří čelí stresu způsobenému recesí, musí více semknout. Mají proto tendenci trávit víc času doma. Užívají si společného života, a to se samozřejmě projevuje i v ložnici.

Také porodnost se v obtížných ekonomických dobách většinou zvyšuje. Dítě rozhodně není levnou záležitostí a v každém případě představuje ekonomickou ztrátu. Často ovšem dochází k jednomu jevu. Ženy, které kvůli práci odkládaly těhotenství a dostaly výpověď, vyhodnotí toto období jako ideální pro těhotenství.

S tím korespondují některé americké údaje. V obchodech jdou na dračku těhotenské testy a klesají prodeje kondomů. Za poslední dva roky se jich prodalo o 2,6 % méně. Roste prodej kyseliny listové, kterou užívají těhotné ženy, a na odbyt jdou i hračky.

Méně se daří prodejnému sexu

Pokud ekonomická krize prospívá domácí sexualitě, méně se daří prodejnému sexu. Obavy z budoucnosti nepřejí placeným erotickým choutkám. Vykřičené domy v tomto období často krachují. Nebo se přizpůsobují novému ekonomickému modelu.

Třeba nevěstince v Německu napodobují americké restaurace, které vybízejí klienty, aby za jednotnou paušální cenu „sežrali, co můžou“. Jenom upravili výhodnou pobídku za sjednocenou cenu: „Tolik souloží, kolik jen zvládneš“.

Krize začala v USA, proto americké prostitutky konstatují jako první útlum zájmu o jejich služby. Nedávno si na recesi stěžovaly profesionálky z jednoho nevadského sexuálního „ranče“. Dříve vydělávaly na službách určených projíždějícím řidičům náklaďáků a znaveným turistům. Za poslední dva roky klesl počet jejich zákazníků o 20 %. Kvůli zdražení benzínu zbývá řidičům méně na útratu. Podnik začal nabízet padesátidolarový kupón na benzín všem, kteří v něm utratili víc než tři stovky.

Ekonomická krize a obavy z budoucnosti nepřejí placeným erotickým choutkám. Vykřičené domy v tomto období často krachují.

V oblasti prodejného sexu navíc přibývá konkurence. Ve zmíněném sex-ranči se hlásí stále více zájemkyň o práci. Práci tu sháněla i čtyřiasedmdesátiletá žena. Zřejmě špatně valorizovaná penzistka s nedostatečným důchodovým pojištěním.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Jaká je ideální délka soulože

Sexuální statistiky bývají úspěšným a žádaným tématem na besedách i v tisku. Zájem o ně projevují lidé všech profesí a věkových skupin. Včetně seniorů z domovů...

Výběr článků

Načítám